Če nič ne pomaga, pomisli na sol

14. 06. 2013
0 Komentarjev

O soli in njenih vplivih nikdar prej nisem razmišljala tako kompleksno, kot mi jo je predstavil gospod Stane Sevčnikar. Z radovednostjo sem prisluhnila njegovim razlagam, ki jih želim podeliti tudi z vami.

Z zanimanjem sem prebirala vaše ugotovitve, teorije razumevanja zdravja – bolezni, tudi na splošno življenja, vsega, kar obstaja. K slednjemu v drugem delu, začniva s soljo. Gotovo gre za znanje, vedenje, ki se je ‘nabiralo’ ogromno časa. Kako ste se sploh srečali z ZDRAVO SOLJO, za katero pravite, da je čudodelna – zdravilka vseh in vsega?
Tega ne trdim jaz, takšno mnenje se je izoblikovalo v javnosti v dobrih desetih letih po izidu moje knjige, ki jo lahko vsakdo brezplačno prebere na internetu, knjiga pa je na voljo tudi v fizični obliki; kupilo jo je že več kot deset tisoč bralcev in je še vedno v prodaji. Sedaj gre, v angleškem prevodu, tudi v širni svet. Tisti, ki so jo prebrali in preizkusili sol, ki sem jo poimenoval enako kot knjigo, o čudodelnosti pričajo iz lastnih izkušenj, tisti, ki je niso preizkusili, pa komentirajo z zajedljivim prizvokom. Sam pa pravim samo to: če ti kup tablet in zdravilnih čajev, maž in shujševalnih kur nič ne pomaga, pomisli na sol. Tako se je zgodba pričela pri meni in hipoteze iz knjige se vsak dan potrjujejo v praksi. Ni pa zdrava sol alternativa zdravilom, niti naravnim niti sintetičnim, ampak njihova pomočnica, saj brez nje zdravila sploh ne morejo delovati. Če je v telesnih tekočinah ni, se
ne more odvijati presnova ničesar, niti hrane niti zdravil. Sem kemik in vem, kar pravim.
Zakaj je sol za telo tako zelo pomembna in katera je dobra? Predvidevam, da ta, ki jo imamo v kuhinjah, ni zdrava. Kako se od nje razlikuje ZDRAVA SOL? Ob tem spomnimo, da smo Slovenci ljubitelji zelo slane hrane in da jo na dan zaužijemo preveč.
Zakaj so elektroliti, po domače sol, tako pomembni, se v enem stavku ne da razložiti. Pomembnost pa nam lahko ilustrira podatek, da je slana voda, fiziološka raztopina, najpogostejše začetno zdravilo pri mnogih boleznih, kar razlagam tudi v knjigi. Brez soli preprosto ne bi bilo življenja. Da, res je, uživamo preveč jedilne soli, toda ne po svoji krivdi, taka je pač njena sestava na osnovi WHO-jevih priporočil. Upam, da mi bo nekoč uspelo prepričati politike, ki sprejemajo tudi prehranske in zdravstvene predpise, da normative v jodni profilaksi spustijo na naravne vrednosti.

Kako razumete zdravje in zakaj ‘ne priznavate’ dednosti bolezni, telesnega videza (debelost, vitkost) …? Se potem človek rodi kot ‘nepopisan list’ znotraj in zunaj in si sam, brez kakršnih koli predispozicij, zapiše ‘karto’ notranjega in zunanjega?
Če bi bile bolezni res dedne za naprej, bi morale biti dedne tudi za nazaj. Adam in Eva bi morala biti vir vseh bolezni. Verjamete v to pravljico!? Bolezni so največkrat povzročene, ne pa slučajne ali dedne. Nekaj jih je, ampak zelo malo.

Govorite o kodi potencialne energije – biokodi. Kaj je to?
Biokoda je x ionski par anorganskih in organskih elektrolitov, deluje kot koda pri odpiranju programov presnove, fizikalno in kemijsko je tudi prenosnik električne energije in gradnik mnogih spojin v organizmu. Biokoda je zdrava sol, kot jo kot pojem opisujem v knjigi. Ta besedica je tudi sestavni del zaščitene blagovne znamke, da se ve, o čem govorim v knjigi, ko uporabim besedo zdrava sol.

Po navadi rečemo, da ‘za vsako bolezen rožica raste’, vi pravite ‘vsako bolezen lahko zdravimo z zdravo soljo’. Če prav razumem, s soljo aktiviramo telo, da se pozdravi samo, torej je zdrava sol nekakšen sprožilec. Telo jo ‘vsrka’ tja, kamor je potrebna – na problematičen, obolel predel – in proces samozdravljenja se prične.
Tako pravijo nanotehnologi, da bodo naredili tako molekulo, ne jaz. Zame je taka nanomolekula že zdrava sol, ki pa mora biti prisotna v vseh telesnih tekočinah, sicer tudi njihova določena nanomolekula ne bo mogla priplavati tja, kamor jo bodo poslali.

Kako vam zveni, če rečem ‘neozdravljiva’? Ali je v vaših očeh vsako bolezen mogoče pozdraviti? In to brez zdravnikov, zdravil? Kakšno je vaše splošno mnenje o zdravstvu?
Pozitivno, ko akutno zbolite zaradi dolgotrajne napačne prehrane, je medicina najhitrejša rešitev, pri zdravljenju pa je hitrost lahko tudi usoden dejavnik pri mnogih boleznih in mnogokrat nimate časa za odpravo napake na naraven način, s spremembo prehrane. Vsekakor pa je pametno opravljati oboje skupaj, se zdraviti in spremeniti prehrano v smislu biodiete, ki jo tudi opisujem v knjigi in v zbirki kuharskih receptov BioDieta RECEPTI.

Kako uporabljamo zdravo sol? Obstajajo navodila, ki jih verjetno predpišete za vsako stanje, ki ga zdravimo, torej gre verjetno za različno odmerjanje soli ob različnih težavah, različne načine zaužitja in načine priprave s hrano …
Ne, nisem zdravnik ali zdravilec, ne predpisujem ničesar, samo razlagam, da je lahko vzrok vaše bolezni tudi neravnotežje kalorij in elektrolitov v prehrani. In ne boste verjeli, največkrat je to tudi res; če ti nič ne pomaga, pomisli na sol!

Kaj menite o vegetarijancih, veganih, mesojedcih … Kateri prehranski režim se vam zdi najbolj zdrav? Kako se sami prehranjujete?
Nič na pravim za druge, sam pa se prehranjujem tako, da v vsakem obroku zaužijem toliko soli, kot je za presnovo potrebujejo zaužite kalorije. Seveda, ne katerekoli soli, tako ravnotežje omogoča le uporaba zdrave soli, na pravilen način. Enako priporočam vsem, ne glede na to, za kateri način prehranjevanja sami mislijo, da je najbolj zdrav. Večja napaka je uporaba neprave soli pri uporabi najbolj ekoloških živil kot uporaba običajnih iz trgovskih centrov z uporabo prave soli na pravilen način. Seveda, najslabše je uporabljati neekološka živila in jedilno sol, najboljše pa ekološka in zdravo sol na pravilen način. Je tudi najceneje, na koncu, pod črto vseh stroškov.

Pravite, da so najresnejše bolezni človeka le tri: prazna glava, prazen žep in vojna. Vsaka je vsaki simptom …
Da, s komentarjem, da prvi simptom, prazen žep, pravkar doživljamo, če bo sledil drugi, prazna glava, pri odpravljanju prvega, se lahko hitro zgodi tretji. Ni pa nujno. Zdrava sol ponuja recept.
Kakšna je vaša filozofija življenja?
Živalsko-človeška, rajska, brez potrebe ubijanja nad potrebo preživetja na človeški način.

Čas, v katerem smo, terja, da se obrnemo nazaj k sebi in kolektivno zavest pozdravimo na ravni posameznika – ‘bodi sprememba, ki si jo želiš v svetu’. Kakšna je vaša prognoza za ta in bližnji prihodnji čas? Človek, družina, Slovenija, Evropa, svet …? Fizično in duhovno.
Normalna, logična, kar v naravi že ne biva, si človek ne more izmisliti. Ni izumov, so le odkritja. Kar se mora zgoditi, se tudi vedno zgodi, kar se mora odkriti, se tudi odkrije.

V kaj verjamete?
V zdravo pamet, te pa brez soli ni, pravi že zelo star pregovor.
Piše: Polona Krušec