Čudodelnost meditacije

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Znanstveniki že dolgo preučujejo učinke meditacije in rezultati vedno znova osupnejo tiste, ki jo zavržejo kot sproščanje brez učinka. Mnogo ljudem se je življenje spremenilo na bolje, ko so jo vključili vanj. Danes smo se o meditaciji pogovarjali s Cristy Žmahar, mednarodno usposobljeno učiteljico meditacije, avtorico tečaja meditacije in meditacijskih zgoščenk.

Cristy, zakaj ste se podali v raziskovanje meditacije, ki je potem postala vaše delo?

Moj prvi stik z meditacijo je bil nenačrtovan, danes pa se zavedam, da je bil za moje življenje ključnega pomena. Pravzaprav nisem iskala konkretno meditacije. Iskala sem nekaj, kar bi me pomirilo. Prvi stik z duhovnostjo sem poiskala v obdobju globokega žalovanja zaradi smrti drage osebe. Takrat sem se spopadala s hudo stisko, paniko in čustvi, ki so me popolnoma prevzela. Ko sem začela meditirati, sem opazila, da mi ta preprosta, a tako učinkovita tehnika neverjetno pomaga pri sproščanju stresa. V naslednjih mesecih je meditacija zame postala mnogo več. Ne samo da mi je pomagala v težkih časih, z meditacijo sem spoznavala sebe, svojo življenjsko pot, razvila samozavest in še mnogo več.

Kako meditacija vpliva na naše telo, življenje, možgane, na naše delovanje?
Moje delo, predvsem tečaji meditacije in meditacija sama, je ljudem prineslo številne odgovore na vprašanja, v mnogih primerih celo popolne razrešitve težav. Meditacijo si večina ljudi predstavlja kot nekakšno ‘sproščanje’, a resnica je, da je vse prej kot samo to. Meditacija je načrtno usmerjanje mislenih tokov, prav tako pa uravnava alfa in beta valove v možganih. Poleg klasičnega občutka sproščanja meditacija ustvarja mogočen energetski tok misli in ravno moč te energije, ki je usmerjena na dotično ‘temo’ ali težavo, prinaša toliko osredotočenja na rezultat, da se verjetnost doseganja le-tega bistveno poveča. Če znamo umiriti um, kar je glavni namen meditacije, posledično izboljšamo fizično počutje, kar se odraža na vseh področjih življenja.

Kako sploh začeti meditirati?
Lahko začnete doma. Najprej boste morda ugotovili, da se ne morete sprostiti, saj je sproščanje pozitivno stanje, ki ga morda niste vajeni. Ključ do uspeha je vztrajnost. Vztrajnost v meditaciji vas bo prej ali slej pripeljala do sprostitve in miru, kar pomeni začetek poti k notranji modrosti. Ko boste to enkrat izkusili, ne boste nikoli več želeli biti brez občutka, ki je človekova edina univerzalna resnica – mir. Tudi vaše telo bo ob mirni energiji, ki teče skozenj, bolj polno energije in spočito. Da bi laže začeli, naprej priporočam, da se poslužite vodene meditacije, ki je sestavljena iz mirne glasbe in glasu meditacijskega učitelja, ki vas vodi skozi popotovanje na določeno temo (na primer meditacija za dvig energije, priklic obilja, sproščanje stresa in podobno).

Vodena meditacija bo zadržala osredotočenost in vas laže popeljala v svet miru, saj sami na začetku to teže dosežemo zaradi begajočih misli in vsakdanjih skrbi. Brezplačne meditacije najdete na
www.potovanjeduse.si, nato vas bo pot vodila dalje. Nekateri radi meditirajo sami doma ali v naravi, spet drugi imajo raje organizirane dogodke in tečaje, na katerih rezultate dosegajo skupinsko. Vsak naj začuti, kaj je njegova pot do samoodkrivanja, ki je v današanjem hitrem, modernem svetu ključnega pomena za rast in dobrobit vsakega posameznika.

Piše: Polona Krušec