Farmacevt svetuje

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Spoštovani!

Moje ime je Rebeka, stara sem 23 let in se že kar nekaj let ‘borim’ z alergijami. Predvsem so reakcije prisotne v času pomladi, torej v marcu, aprilu in maju.

Ker imam težave predvsem z nosom in očmi, me zanima, kaj mi v lekarni lahko svetujete – kaj bi uporabila za oči, ki se solzijo in zelo srbijo? Imate kakšna zdravila, ki jih lahko dobim brez recepta?

Kako se lahko spopada z nosom, ki je zamašen, veliko tudi kiham?

Bi svetovali uporabo tablet, ali morda celo kombinacijo; kapljice, pršila in tablete?

 

Spoštovana Rebeka!

Hvala vam za vaše vprašanje. Pomlad je res nadležen čas alergij, predvsem  tistih, ki so vezane na težave z nosno sluznico. Gre za tki. alergijski rinitis. Alergijski rinitis delimo na občasni in stalni. Občasni alergijski rinitis imenujemo tudi seneni nahod (sezonski alergijski rinitis), zaradi draženja peloda trav ali drugih vetrocvetnih rastlin. V času cvetenja alergičen bolnik kiha, iz nosu mu teče voden izcedek, nos je lahko tudi zamašen, oči srbijo in se solzijo ter so pordele, včasih se pojavi moteče draženje v žrelu.

Ker so vaši znaki vezani na težave  z očmi in nosom vam priporočamo sistemski, antihistaminik. V lekarni lahko kupite zdravilo v obliki tablet. Zadošča 1 tableta na dan. Tableto vzamete s kozarcem vode neodvisno od obroka.

Dodatno, poleg tablet, lahko za  odmaševanje zamašenega nosu uporabljate nosni dekongestiv v obliki kapljic ali pršila, vendar ne priporočamo uporabe več kot 5 dni. Priporočamo tudi uporabo nosnega razpršila z inertnim prahom, ki tvori na površini nosne sluznice film in kot tak deluje kot nepropustna  pregrada za alergene.

Prav tako lahko omilite težave z očmi z uporabo umetnih solz v obliki kapljic, ki jih aplicirate večkrat na dan.

Ker navajate da  vaše težave trajajo že več let , pa je najbolj priporočljiv obisk zdravnika, ki se bo odločil za ustrezno terapijo ali pa vas po potrebi napotil  do alergologa. Nezdravljeni  seneni nahod lahko sčasoma napreduje  v  astmo.

 

Veliko zdravja vam želimo.

Zdenka Kosovinc,mag.farm

Lekarna URI SOČA