Glina – čudodelna masa

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Glina je človekova sopotnica že od ‘pamtiveka’. Služila mu je kot material za gradnjo, položena v ogenj je dobila dodano vrednost v vsakodnevnih uporabnih izdelkih.

Glina je tudi vir zdravja in lepote, ki ni nikoli izgubil svoje mnogostranskosti. Nekateri po tej mehki gmoti spreminjajočih se oblik posežejo, ko iščejo mir. Mnoga ljudstva so že pred tisočletji poznala uporabnost gline. Z oblogami iz blata so na primer Grki povijali zlomljene ude in jo, skupaj z zelišči, uporabljali še na mnoge druge načine.

Egipčani so z glino premazali preminule, saj je ta uničevala škodljive snovi in varovala tkivo pred razpadanjem. Tudi bolne živali so mazali z mešanico gline in naravnega kisa ali jih premestili v hlev z glinastim blatom.

Tudi Sebastijan Kneipp jo je s pridom uporabljal; z njo se je uspešno boril proti tuberkulozi, kugi in dizenteriji. Kmalu je dobil številne pristaše med pomembnimi evropskimi zdravniki, zato gre pripisati prav njemu in nekaterim velikim imenom nemške naravne medicine, da se je ta brezoblična gmota prsti uveljavila tudi v novejšem času.
Kaj glina sploh je? Vsebuje naravne mineralne zmesi, v katerih prevladuje eden ali več mineralov iz skupine gline. Omenimo le nekaj najpomembnejših: kaolonit, illit kloroit in montmorillonit.

Njena zelo pomembna lastnost je absorbicija ali vpojna moč. Zaradi nje lahko glina vsrka določene radioaktivne elemente in s tem čisti okolje v naši neposredni bližini. Glina deluje: protivnetno, antiseptično, protignojno, vpija škodljive snovi, pline, bakterije …

Mikroskopsko drobna zrnca vežejo vodo in druge snovi v samo celično strukturo. Ko celice nabreknejo, vanje laže prodirajo številni elementi in minerali.

Glina vsrka vase vse negativne snovi, težke kovine in odvečno količino vode, zato že uporabljeno glino vedno zavržemo, saj so v njej nakopičene telesu škodljive snovi. Najdemo jo skoraj povsod v naravi, vendar jo moramo znati pripraviti.

Glineni prah uporabljamo za razkuževanje in celjenje manjših poškodb, izpuščajev, ekcemov … Je pa tudi odličen napitek za razstrupljanje, krepi imunski sistem, pri dojenčkih ga uporabljamo za pudranje in posipanje odrgnin.

Piše: Monika Kubelj