HOLISTIČNI PRISTOP K ŽENSKI IN MOŠKEMU V ZRELIH LETIH

14. 06. 2013
0 Komentarjev

Nekatere ženske menopavzo doživijo ob koncu petega desetletja, medtem ko druge že v začetku. Kdaj se to zgodi, je odvisno od genetike in načina življenja.

Le 20 odstotkov žensk gre skozi menopavzo brez simptomov, medtem ko se jih večina bori s spremembami razpoloženja, nespečnostjo, pospešenim bitjem srca, navali vročine. Vse to spremljajo tudi bolečine v kosteh, bolečine v mišicah, bolečine v sklepih, spolni nagon začne upadati, oči postanejo suhe in občutljive, kopičijo se kilogrami. Kako vse to premagati? Odgovor na to vprašanje pozna doc. dr. Damir Franić, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, ki deluje v Holističnemmenopavznem in andropavznem centru znotraj Medical centra v Rogaški Slatini.


Menopavza. Nedvomno velikokrat slišano, pa vendar bi bila dobrodošla strokovna razlaga, kaj menopavza pravzaprav je. Kakšni so njeni znaki, posledice?
Menopavza je poslednja menstruacija v življenju ženske. Določi se retrogradno, kadar od zadnje menstruacije preteče eno leto. Simptomi so različni. Ena tretjina žensk ima hude klimakterične simptome, kot so vročinski navali, nočno znojenje, nespečnost, nervoznost, depresivnost … Te ženske potrebujejo tudi zdravljenje. Ena tretjina žensk ima blage simptome, za katere ne potrebujejo zdravljenja, ena tretjina žensk simptomov sploh ne čuti.
Kdaj in zakaj ste se odločili za ustanovitev Holističnega menopavznega in andropavznega centra?Ideja je precej stara. Že leta 2001 sem želel ustanoviti takšen center, vendar je bila Rogaška Slatina, kjer delujem, takrat v precej slabšem položaju kot danes. Ni bilo pravih sogovornikov za ta projekt.

 
Kakšen je holistični pristop k ženski oz. moškemu v zrelih letih?
Ideja je na enem mestu holistično celostno obdelati moškega in žensko v zrelih letih. Rogaška premore cel spekter odličnih strokovnjakov različnih vej medicine. Treba je bilo samo narediti nov program in ga ponuditi trgu.

 

Kakšno je vaše strokovno ozadje? Zakaj ste se odločili prav za pomoč moškim in ženskam po štiridesetem letu starosti?
Sem specialist ginekologije in porodničarstva, usmerjen v menopavzno medicino. Sem edini v Sloveniji, ki je s tega področja tudi doktoriral. Sem docent na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru in podpredsednik Slovenskega društva za menopavzo. Sem tudi član največjih evropskih in svetovnih združenj s tega področja (EMAS, NAMS). Od leta 2001 dalje sem organiziral vsa strokovna srečanja s področja menopavze in andropavze v Sloveniji.

 

Kako pacientom pomagate? Sledite trendom, ki jih narekuje farmacija, ali uporabljate druge metode?
Po dolgih letih prakse in neposrednega dela z bolniki/-cami, sem ugotovil, da so izkušnje, ki sem jih pridobil v praksi, pogosto pomembnejše kot študije,na katere se pogosto sklicujemo in so v glavnem financirane in podprte s strani velikih mulitnacionalk, znotraj katerih so tudi velike farmacevtske hiše. To pomeni, da se številne študije, ki bi bile za pacienta še kako potrebne, nikoli ne izvedejo, ker za to ni interesa tistih, ki bi morali to študijo financirati. Zato je zame danes pacient na prvem mestu in se kritično obnašam do tistega, kar nam za vsako ceno ponuja farmacija. Zavedam se vseh dobrobiti, ki jih je za paciente naredila v preteklem obdobju, hkrati pa vem, da je treba tudi prisluhniti pacientu in mu poskušati pomagati ne glede na to, ali to podpira uradna medicina ali ne.

Vaše pacientke in pacienti z vami najbrž delijo prenekatero življenjsko izkušnjo. Bi bili mogoče pripravljeni katero deliti z nami?
Spolnost v zrelih letih ni več tabu tema. O tem se čedalje bolj odkrito pogovarjamo. Zdrava spolnost ni samo fizični spolni stik, je mnogo več. Pravico do tega imajo tudi ženske in moški po petdesetem, šestdesetem, sedemdesetem letu. Ne samo da se je podaljšala življenjska doba tako moškega kot ženske, spremenila se je tudi kakovost življenja. In to je treba upoštevati tudi pri spolnosti.

 

Piše: Neža Božnar