Intervju z zdravnico kitajske medicine

28. 11. 2012
0 Komentarjev

Pogovarjali smo se z zelo izkušeno zdravnico tradicionalne kitajske medicine, dr. Tan Baohua, ki je zaposlena v ordinaciji Center TKM v Ljubljani. Dr. Tan ima 30-letne izkušnje z akupunkturo in zdravljenjem po metodah TKM-ja. Bila je predstojnica oddelka za akupunkturo. Je tudi izredna profesorica yunnanske Fakultete za tradicionalno kitajsko medicino, članica koncila za akupunkturo v provinci Yunnan in podpredsednica posebnega komiteja za klinično akupunkturo na Kitajskem. Leta 1997 jo je kitajsko ministrstvo za zdravje imenovalo za naslednico slavnega učitelja in mojstra akupunkture Guana Zhu Huija na področju kitajskega zeliščarstva. Leta 2006 ji je kunminška vlada dodelila naslov najboljši zdravnik mesta Kunming. Dr. Tan je tudi strokovnjakinja za posebne vrste akupunkture: apipunkturo (zdravljenje s čebelami) in metodo ogrevanja igel z mokso (divji pelin). Objavila je več kot 20 akademskih člankov. Dvakrat je zasedla tretje mesto na tekmovanju Napredki znanosti v Kunmingu in je soavtorica knjig Biografije slavnih zdravnikov TKM-ja in Metoda ogrevanja igel.

Dr. Tan, kako se zdravnik TKM-ja loti zdravljenja prehladov?

Terapevt najprej ugotovi, za katero vrsto prehlada gre, potem pa izbere ustrezno metodo zdravljenja, ki je za vsak prehlad drugačna. Da bi se v telesu vzpostavilo ravnovesje, ki je ob slabem imunskem sistemu porušeno, se s terapijo akupunkture izboljšala cirkulacija krvi in qija (energije) ter se krepi delovanje notranjih organov. Pomembno je, da se med prehladom telo čisti in ne krepi, saj sicer ostanejo mraz, veter, vlaga ali vročina ujeti v telo. Dober način, da se rešimo teh zunanjih vragov, je, da se preznojimo. Tu lahko veliko pomaga tudi akupunktura.

 

Prosim za namig, kako naj se obranimo med vso to množico različnih prehladov?

Preventivno je treba dobro uravnoteženo jesti in se v vseh letnih časih krepiti s hrano. Prehlad nastane ravno zaradi tega, ker je telo šibko. Predlagam, da vsak dan pojeste eno trdo kuhano jajce in spijete 2 dl mleka (ne s kavo). Na ta način dobi telo kvalitetne beljakovine in kalcij nahrani kosti, oboje pa vpliva na nastajanje veliko rdečih in belih krvničk, kar pomaga, da se okrepimo ter izboljšamo cirkulacijo tako krvi kot qija. Pa še eno jabolko vsak dan. Pametno je tudi uživati pravilno prehrano po sistemu TKM, ki vključuje vseh pet elementov: vsak obrok naj bi vključeval vseh pet okusov in pet barv. In seveda imeti kar se da urejen in miren način življenja.

Zakaj je treba značilne zimske bolezni in težave zdraviti že poleti?

Človek in narava sta neločljivo povezana, tako da vsaka sprememba v okolju, še posebej menjava letnega časa, vpliva na delovanje človeškega telesa. Tako je v vsakem letnem času tudi gibanje krvi in vitalne energije qi drugačno. Kitajski zdravniki so že pred tisočletji z opazovanjem narave in človeškega telesa ugotovili, da se v spomladanskem in poletnem času prebuja in dviga energija jang (moška, topla, sončna energija), medtem ko je za jesen in zimo značilen porast energije jin (ženska, hladna in pasivna energija). V osnovi ima ta zelo enostavna ugotovitev za kitajsko medicino velik pomen, saj je zdravljenje človeškega organizma tesno povezano z določenim nivojem energije v telesu.

Pozimi nas hitro zebe, imamo bolečine v sklepih in kosteh, cirkulacija krvi se poslabša, telo je dovzetnejše za razne prehlade, gripe in viroze. Takrat prevladuje energija jin, medtem ko je topla energija jang bolj v stanju mirovanja, zato se telo ne more tako uspešno braniti pred vdorom mraza, vetra in vlage. Posledice so izbruh ali poslabšanje določene bolezni, ki se nam je v času viška energije jang, to je pomladi in poleti, potuhnila ali zakrila. Prav iz tega sledi, da je treba vse zimske bolezni, ki so pravzaprav posledica oslabelega telesnega jang qija ali presežka mraza v telesu, zdraviti tudi že v poletnem času, saj si takrat energijo jang še dodatno in laže okrepimo in s tem omogočimo telesu, da ima v zimskem času močnejši obrambni sistem. Pravzaprav gre za preventivo. To zdravljenje pride v poštev tako za tiste, ki kronično obolevajo pozimi, kot tudi za tiste, ki bi radi svojemu telesu pomagali pred značilnimi jesensko-zimskimi boleznimi in tegobami. To so v glavnem pretirana občutljivost za mraz, mrzle roke in noge, diareja, astma, bronhitis, kronični kašelj, sinusitisi, bolečine v sklepih in kosteh, tudi razne alergije in občutljivost kože (nevrodermitis, luskavica, …), zvonjenje v ušesih, artritis, revmatizem itd.