Kaj pa december pomeni vam?

28. 11. 2012
0 Komentarjev

December je mesec prazničnih nakupov, okraševanja, veselja, žalosti in stresa. Najbolj se ga nedvomno veselijo otroci, ki nestrpno odštevajo dneve do tako težko pričakovanih daril, najstniki se pridno pripravljajo na nepozabno praznovanje zadnjega dne v letu, starši premišljujemo o darilih in strategiji varčnih nakupov. December je mesec, ki nam ponuja edinstveno priložnost za osebno bilanco in oblikovanje načrtov za prihodnje leto. Je tudi mesec, ko so naše mize bogato obložene, ko se dobro in predvsem veliko je. Pripisati mu velja še razmišljanje o pomenu družine, obdarovanja, osebnega napredovanja ter način praznovanja božičnega in nekaj dni pozneje silvestrskega večera. Za mnoge je december mesec priložnosti za zadajanje novih ciljev, za mnoge pa le prehod v naslednje koledarsko leto ter le dober izgovor za potrošniško pretiravanje. Ste se že kdaj iskreno vprašali, kaj ‘veseli’ december pomeni vam?

December si težko predstavljamo brez okraskov vseh vrst. Nekateri so namenjeni zgolj olepševanju, drugi skrivajo v sebi globoko simbolično vrednost. Najpomembneje pa je, da okrasimo dom tako, da bo pričakovanje novega leta v njem kar najbolj prijetno.

Poleg jaslic in božičnega oziroma novoletnega drevesca je eden izmed nepogrešljivih elementov decembrskega okraševanja zagotovo okrogel adventni venček z obveznimi štirimi svečkami. V simbolnem pomenu predstavlja luč, toploto v mrzlih dneh, prevlado svetlobe nad temo. Advent je obdobje pričakovanja pred božičem, ko se verniki katoliškega sveta pripravljajo na prihod Kristusa. Gre za osebno pripravo na nov začetek in razmislek o preteklem letu. Adventni čas se prične četrto nedeljo pred božičem. Adventni venček, ki bo prinesel v dom poseben čar, lahko naredimo tudi sami. Če sledimo simboliki zimzelenega zelenja in okrogle oblike, ki pomenita večno življenje in novo rojstvo, ne moremo zgrešiti.

December je tisti mesec v letu, ko trpijo naše denarnice, ljudje se zadolžujejo, nekateri celo najemajo posojila, v trgovinah vlada zmeda, trgovci pa si veselo manejo roke. Včasih se mi zdi, da nas trgovci na to, da prihajajo prazniki, opozarjajo vsako leto prej. Naj naši prazniki zaradi brezglavega zapravljanja denarja ne izgubijo pravega pomena.

Obdarovanje.

Božična in novoletna darila nedvomno zavzemajo vedno večjo vlogo med priložnostmi, za katere iščemo darila, s čimer se približujemo zahodnemu obdarovanju, ko podjetja decembra prodajo skoraj toliko daril kot v vsem letu skupaj. Da bi se ognili gneči med nakupovanjem božičnih ali novoletnih daril, se je dobro pripraviti že precej pred decembrom, si zamisliti, kaj želimo podariti in komu. Pametno je nekaj daril kupiti že vnaprej, saj tako zmanjšamo stroškovni šok pred decembrom. Če potegnemo črto, lahko trdimo, da je december stresni mesec. Okraševanje, številni obiski sorodnikov, razna druženja, zabave, neprespane noči, nakupovanje daril in še bi lahko naštevali. Vse zgoraj našteto nas izčrpa in tudi največji navdušenci nad prazničnim decembrskim vzdušjem lahko slej ko prej klonemo. Pomembno je, da si, ko obveznosti za nas postanejo prenaporne, to priznamo in se odločimo, kako ukrepati. Mogoče vam kateri od spodnjih nasvetov v letošnjem decembru pride še kako prav.

Počnimo stvari, ki nas veselijo.

Prav zaradi številnih dodatnih aktivnosti v decembru pogosto pozabimo početi stvari, ki jih imamo radi. Tako si tudi v teh predprazničnih dneh vzemimo čas zase in počnimo stvari, ki nas veselijo, pa naj bo to ples, drsanje, obisk gledališča ali kina, smučanje in podobno. Kar koli že, le da nam pričara nasmeh na obrazu.

Pomagajmo drugim.

Ena najboljših stvari za ozdravitev stresa je vsekakor pomoč drugim. Ljudje smo bitja, ki se dobro počutimo, ko razveseljujemo druge. Znanstveno je dokazano, da so ljudje, ki pogosto pomagajo drugim, srečnejši kot tisti, ki tega ne počnejo. Prav zato se je pametno vključiti v katero izmed društev ali – še bolje – pomagati kot prostovoljec ter si na ta način razširiti poznanstva, odpraviti stres in ozdraviti dušo.

Kvalitetno se naspimo.

Neprespane noči povečujejo količino stresa in razdraženost. Tako se bolj burno odzivamo na reči, ki nas sicer najbrž ne bi spravile iz tira. Poleg tega pomanjkanje spanja zmanjšuje imunsko odpornost in tako smo bolj izpostavljeni številnim infekcijskim obolenjem. Če nas bo torej katera izmed novoletnih zabav prikrajšala za dragocene ure spanca, le poskrbimo, da bomo imeli naslednji dan dovolj časa za počitek.

Veliko se smejmo.

Odsvetujem prevelika pričakovanja o popolnih praznikih, saj se naši načrti lahko kaj hitro izjalovijo. Zato se letos raje odločimo, da vsega ne bomo vnaprej načrtovali, temveč se le prepustimo prostemu teku dogodkov. Pri tem ne pozabimo na zabavo in smeh. Saj veste, kako pravijo: smejmo se, kadar je le mogoče, smeh je poceni zdravilo in pol zdravja.

Kateri hrani se je v prazničnih dneh vsekakor dobro izogibati?

»Prazniki so namenjeni temu, da se sprostimo in brez slabega vpliva na zdravje pojemo tudi kaj bolj mastnega ali začinjenega, sladkarije in druge pregrehe. Izogibati se ni treba ničemur, če seveda nimate zaradi bolezni predpisane diete. Ključ se skriva drugje. Praznično hrano lahko uživamo v času praznika, torej en dan ali največ dva. V tem času ne moremo pojesti toliko ‘slabe’ hrane, da bi imela ta negativen vpliv na zdravje. Če bomo pojedli in popili preveč hrane, ki nam ne ustreza, se bomo počutili utrujeno in slabo,« pravi nutricionistka Mojca Cepuš in v nadaljevanju dodaja še nekaj nasvetov, ki ne obsegajo samo prehrane, marveč tudi gibanja.

Ideja za zdravo in lahko božično in silvestrsko večerjo?

Pred večerjo pojdite na rekreacijo. Priporočam tek, sobno kolo ali plavanje. Izprazni zalogo energije v mišicah, tako se bo manj energije iz večerje shranilo v obliki maščobnih zalog. Če se s športom ne ukvarjate, pa se potrudite, da ob praznični hrani pojeste tudi veliko zelenjave, predvsem solat in na pari dušene zelenjave. Če boste pojedli dovolj zelenjave lahko bogati in kalorični praznični večerji zmanjšate energijsko vrednost tudi za 50 odstotkov.

Kakšne težave nam lahko povzroči prepoln želodec?

Če pojemo preveč, smo najpogosteje zelo zaspani. Lahko pa nas tudi boli želodec, peče zgaga, nas napenja.

Pomen rekreacije med prazniki.

Rekreacija je pomembna, predvsem da vzdržujemo zdrav srčno-žilni sistem, a nam pri pregrehah ne more veliko pomagati. Četudi se nam morda zaradi veliko rekreacije pregrehe ne poznajo na teži, se nam lahko poznajo na zdravju.

Če se redno gibljemo, jemo zdravo …, se za nagrado lahko malce pregrešimo?

Prehrana ima pri hujšanju vodilno vlogo. Če ponazorimo matematično, lahko rečemo, da je 30 odstotkov šport in 70 odstotkov  pravilno sestavljen jedilnik. Le redko se tako intenzivno in dosledno gibljemo, da lahko jemo veliko več. Če želimo shujšati, pa ta formula sploh ne velja. Pregrehe moramo uravnotežiti z zdravo in nizko energijsko hrano, torej predvsem z zelenjavo. To pomeni, da če en dam jemo veliko in bolj nezdravo, moramo drugi dan pojesti vsaj 3 porcije zelenjave in zelo malo kalorij.

Četudi bomo med letošnjimi božičnimi in novoletnimi prazniki večkrat v skušnjavi, ne pozabimo, da glavni namen hujšanja oziroma vzdrževanja idealne telesne teže ni le lepo telo, pač pa tudi oziroma predvsem zdrav način življenja. Z odrekanjem in vztrajnostjo se bomo naučili zares prisluhniti telesu ter uživati v športni aktivnosti in vsakodnevnih izzivih. Pomembno je, da zaupamo vase in skušamo na poti do zastavljenega cilja kar se da uživati. Tudi med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki. Velja vsaj poskusiti, mar ne?

S prihodom pustega in turobnega januarja se bodo ponovno izrisale črte ustaljenosti. Začeli se bomo zavedati, da se kljub pričakovanju novega leta ni zgodilo popolnoma nič. Da ni čisto nič drugače. S polnim spiskom obljub bomo tako kot vsako leto zakorakali v prvi mesec novega leta. Novo leto je čas sprememb, novih začetkov. Prav je, da občasno potegnemo črto in ugotovimo, kje pravzaprav smo. Kakšni smo bili v preteklem letu? Kaj smo naredili? Česa nismo? Pri čem smo grešili? Smo morda koga prizadeli? Je kdo prizadel nas? Koga smo imeli radi in kdo je imel rad nas?

Tole dokaj zgodnje voščilo mi ne gre težko izpod peresa. Naj bo vaše leto 2013 leto ljubezni, upanja, uspehov na vseh področjih in iskrenega prijateljstva. A nikar ne pozabimo, da svojo srečo gradimo sami. Ne za- vrzimo ponujenih priložnosti in vedno, vedno sledimo svojim sanjam. Z nekaj dobre volje, truda in vztrajnosti je vse mogoče. Srečno in vse dobro v novem letu vam želim.

Piše: Neža Božnar