Kako se v mrzlih zimskih dneh dobro počutiti v svoji koži?

28. 11. 2012
0 Komentarjev

K zdravemu, mladostnemu in samozavestnemu videzu v veliki meri prispeva lepa in negovana koža. Zanjo moramo skrbeti vse leto, njeni negi pa velja posebno pozornost posvetiti prav v zimskem času. Pozimi je koža izpostavljena dejavnikom, ki vodijo predvsem v izgubo vlage in lipidov. Vse to se izraža v obliki grobe, razpokane, lokalno pordele in suhe kože. Takšna koža se tudi hitreje stara, zato moramo zanjo poskrbeti tako, da nadomestimo tisto, kar ji manjka. Udobno se namestite in si v nadaljevanju preberite koristne nasvete za zimsko razvajanje kože. Hvaležna vam bo!

Ko govorimo o lepi in zdravi koži, se zagotovo vsi strinjamo, da narava ponuja najboljše.

Vse več kozmetičnih izdelkov vsebuje naravne snovi, saj narava pooseblja zdravje. Še posebej v današnjem času se zdi, da vse bolj segamo po izdelkih, na katerih je fotografija zelene kumare, medu ali morskih alg. Pomembni so postali rastlinski izvlečki, naravna olja in dragocene snovi, ki jih ponujajo morske globine. Ti so bogat vir proteinov, vitaminov in mineralov, ki delajo čudeže na koži. Lepota in zdravje kože izvirata predvsem iz notranjosti, zato je izjemno pomembno, kaj vnašamo v telo. Poleg pravilne prehrane igrajo pomembno vlogo za sijočo kožo tudi zdrav način življenja, gibanje na svežem zraku, pitje zadostne količine vode in zadostne količine (lepotnega) spanca. Zaradi sodobnega ritma življenja in naravnega procesa staranja pa koža potrebuje tudi pomoč v obliki kozmetičnih pripravkov. Tudi tu nam pogosto priskoči na pomoč narava. S hranilnimi kozmetičnimi izdelki, ki so obogateni z živili iz narave, nam uspe kožo nahraniti tudi od zunaj.

Kar ugaja želodcu, ugaja tudi koži.

Pa še res je. Blagodejni učinki določenih živil niso omejeni samo na njihovo oralno uporabo. Kot sestavni del kozmetičnih izdelkov pomagajo ohranjati lepoto in zdravje kože. Zaradi bogastva, ki ga skrivajo v sebi, so še posebej cenjeni: korenje, aloja, avokado, med, kamilica, olivno olje, različna olja, grozdje, morske alge, ne boste verjeli, celo krompir.

Vprašajmo babice.

Ženske so bile negovane tudi takrat, ko kozmetična industrija še ni bila tako razvita, kot je dandanes. Skrivnost je v vodicah, kremah in maskah, ki so jih pripravljale same, po receptih iz lastne kuhinje in s kančkom lastne domišljije. Tako so iz jajc, skute, če- beljega voska, sadja in sveže zelenjave z vrta nastajali čudežni pripravki za nego kože. Babice že vedo.

Pijmo vodo.

Da dnevno zaužijemo vsaj 2 do 3 litre vode, je seveda pomembno ne glede na letni čas. Pozimi morda žeje ne občutimo tako pogosto, vendar je zelo pomembno, da nanjo ne pozabimo, saj jo telo nenehno izgublja zaradi hladnega in suhega zraka. Dovolj vode, sadja in zelenjave v prehrani bo koži zagotovilo vlago, ki jo potrebuje, od znotraj.

Zimskim razmeram je treba prilagoditi tudi kozmetiko.

Ta mora vsebovati hranilne sestavine, ki niso agresivne in kljub močnejši in gostejši strukturi ne povzročajo občutka maske. Ženske s problematično kožo, nagnjeno k aknam, morajo paziti, da izbrana krema ni premastna. Izogibati se je treba uporabi olja, ki stanje problematične kože še poslabša, medtem ko si naravno olivno ali mandljevo olje lahko privoščijo predvsem ženske s suho in občutljivo kožo. Mastna koža potrebuje temeljito čiščenje, ki odstrani odvečno maščobo, zato izberimo tonik na vodni osnovi, brez alkohola. Krema naj bo hranilna in ne vlažilna. Lahke kreme, ki jih uporabljamo za vlaženje kože, povzročajo, da nas v obraz še bolj zebe. Koža tako zadržuje še dodatno plast vode in občutek mraza se na ta način le še stopnjuje.

Puder za zaščito pred mrazom.

Pri zimskem ličenju si lahko privoščimo tudi nekoliko močnejšo in kremasto podlago. Na očiščeno kožo nanesemo tekoči puder in ga utrdimo s pudrom v kamnu. Posebno pazljivost je priporočljivo nameniti izbiri pravilnega odtenka, ki se mora zliti z naravno barvo kože. Tudi puder se mora prilagajati letnemu času, zato pozimi in poleti ni priporočljiva uporaba enakega pudra. Pudri za toplejše mesece temeljijo na vodni podlagi, medtem ko mora biti zimska podlage gostejša, pomembno pa je tudi, da vsebuje hranilne sestavine.

Razpokane ustnice.

Ker so ustnice brez žlez, ki bi izločale olje, so zelo ranljive in kaj hitro razpokajo. V zavetju doma jih lahko negujemo z medom ali mazilom na osnovi petroleja, karitejevega masla in čebeljega voska. Balzam je priporočljivo nanesti tudi pred uporabo šminke, v zimskih mesecih pa se izogibajmo nanosu glosa, saj ta ustnice še dodatno izsuši.

Za negovane roke.

Najboljša zaščita pred mrazom so zagotovo rokavice, kljub temu pa morajo biti roke negovane tudi pod toplo zaščito. Nahranimo jih z ognjičevo kremo ali jim privoščimo lepotni počitek z olivnim oljem in bombažnimi rokavičkami. Pri izbiri primerne kreme za nego rok znova velja pravilo – vlažilna krema je primerna za toplejše mesece, hranilna in gostejša pa za hladnejše.

Wellness tretmaji.

Da bi zdravju telesa in duha darovali najboljše – usklajenost in ravnovesje, vam priporočam, da v skladu s svojimi zmožnostmi izberete tudi wellness tretmaje v katerem izmed zdravilišč, hotelov ali v medicinskoestetskih wellness centrih, kjer ponujajo wellness programe, in nekaj časa zares namenite le sebi.

Je že res, da pozimi večino telesa skrivamo pod dolgimi in toplimi oblačili, vendar vsi vemo, da če smo pod njimi urejeni, se počutimo mnogo bolje. Naš pogled na svet je tako bolj pozitiven in tudi energija, ki jo oddajamo, je prijetnejša.

Naj bo torej naša koža lepa, negovana in urejena tudi v teh dolgih zimskih mesecih!

Piše: Neža Božnar