Ljubezen za štedilnikom, 3. del

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Prebujenje

 

 

Pomlad: čas prebujanja in prebuditve, ko nas daje spomladanska utrujenost in nam narava po dolgi in hladni zimi zopet postreže z najboljšim, kar premore. Od vseh letnih časov imam najraje ravno pomlad, predvsem zaradi daljših dni, zaradi zunanje temperature in svežih živil, ki kar prosijo, da jih poberemo in zaužijemo. Pomlad pa ne nudi le svežine na krožniku, temveč je pretresla tudi mene.

 

Članek pišem na ne preveč spomladanski dan. Zunanja temperatura je okrog ničle, z neba pada nekakšen zlovešč leden dež. Pomlad? Ne, to ni pomlad. Moja predstava o pomladi gre nekako takole. Sprehajam se po travniku, sonce mi sije v obraz in nabiram mlade koprive.

Ne le da zunaj ni sonca, niti slučajno si ne bi upal na travnik po koprive, ne v takšnem vremenu. Sem človek, ki potrebuje sonce, toploto. Lahko bi se reklo, da sem kot mlad zelen špargelj, daj mu sonca – in bo zrasel. No, to je bilo slišati drugače od načrtovanega.

Ko smo že pri špargljih. Vsako leto komaj čakam, da poženejo iz zemlje. So ena izmed prvih vrst pomladne zelenjave. Sezona špargljev se začne z aprilom in traja nekje do sredine julija. Šparglji so zelo okusna zelenjava, poleg tega pa so tudi zelo zdravi. Vem, da to že veste, samo preverjam, če mi sledite.

Mogoče pa ne veste, da so bili šparglji v preteklosti bolj cenjeni, kot so danes. Včasih so veljali za delikateso. Poznali so jih že Grki, Perzijci in Kitajci. Danes so seveda bolj dostopni in zato tudi manj cenjeni. Zeleni poganjki so del marsikatere diete zaradi svoje kemične sestave. Poleg tega so zelo nizkokalorični.

Mlade rastline vsebujejo zelo veliko vode in vitamina C (zlati v zelenih vršičkih). Značilen okus jim dajejo predvsem žveplove spojine, so lahko prebavljivi in zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov zelo primerni za dietno prehrano.

To je bil kratek tehnični uvod v današnjo pustolovščino. Veliko sem razmišljal o tem, kaj pomladnega postaviti na krožnik. Vprašal sem se, kaj mi v gastronomskem smislu pomeni pomlad.

Vsekakor mora na krožniku zadišati nekaj zelenega. Zelena je barva pomladi. Tudi poleti je veliko zelenega, a ne vem, zakaj si poletje bolje predstavljam z rumeno barvo. Če kot osnovno vzamem zeleno barvo, so šparglji več kot primerni.

Glede na to, da lahko šparglje pripravimo na veliko različnih načinov (v pečici, z jajci, v ponvi, ovite s slanino …), naloga, kaj izbrati, ni bila enostavna.

Začel sem torej z odlično osnovo, torej špargljevo juho, s kapesanto ali jakobovo pokrovačo. Zaželel sem si igre barv, tekstur in kontrastnih okusov.

Potrebujemo:
• 1 šop špargljev
• zelenjavno jušno osnovo
• jakobove pokrovače
• artičoko
• drobnjak
• svinjsko mast v kosu
• šopek rožmarina
• šopek žajblja
• šalotko
• sol
• poper

Priprava:

1. JUHA:
Eno ali dve šalotki popražimo na olivnem olju in dodamo šparglje (uporabil sem le najvišji del).
Po nekaj minutah zalijemo z jušno osnovo in kuhamo toliko časa, dokler šparglji niso mehki. Nato juho še v kozici zmiksamo s paličnim mešalnikom.

Dodamo vejico rožmarina in žajblja ter kuhamo še nekaj minut.

Nato vse skupaj precedimo skozi cedilo, da dobimo gladko juho. Posolimo in popopramo.

2. JAKOBOVE POKROVAČE:
Pokrovače očistimo in popražimo na olivnem olju.

3. SESTAVA KROŽNIKA: 

Na krožnik prilijemo juho, vanjo damo jakobovo pokrovačo, potresemo z drobnjakom in ponudimo.

Na fotografiji krožnika je sicer raviol, polnjen z artičoko, vendar ga lahko izpustite ali nadomestite s čim drugim. Lahko ga zamenjate s popečenim kruhkom, ki ste ga podrgnili s svežim česnom. Moj nasvet: igrajte se, bodite ustvarjalni.

Naj se torej vrnem k pomladi. Pomlad nam daje veliko več kot le svežo zelenjavo. Pomlad močno vpliva tudi na nas. Ne vem, kako je pri vas, jaz imam pomlad rad, ker se vsi prebudimo iz zimskega spanja. Vsi smo skoraj tako prijazni kot za božič.

Nekaterim pomlad prinese novo ljubezen ali novo priložnost. Kakor koli, pomlad je priložnost za nov začetek, čas za svežino. Kaj bom počel naslednjih nekaj mesecev? Razmišljal o špargljih? Vsekakor. Moj namen letos je izkoristiti vse šparglje, ki mi pridejo na pot. Svetujem, da enako storite tudi vi. Privoščite si jih.

Zdravi so … :-)

Za vas kuha: Peter Bajnoci
Foto kuharja: Jasmina Putnik
Foto dobrot: Peter Bajnoci

Še več slastnega na:
insidejuliasapron.blogspot.com