Moč nezavednega

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Psihologinja, mag. Mia Bone, kot hipnoterapevtka deluje že več kot deset let. Veščine in znanja s področja hipnoze in raziskovanja človekovega nezavednega je pridobivala tako doma kot v tujini (ZDA, VB), še obogatile so jih izkušnje pri delu. Navdušena je nad rezultati, ki jih ta terapevtska tehnika prinaša njenim strankam. Nekaterim se namreč po spremembi zakoreninjenih prepričanj in vzorcev popolnoma spremeni življenje …

Kaj je hipnoza in v čem je njena največja terapevtska, zdravstvena vrednost?
Hipnoza je uveljavljena terapevtska metoda, s katero hitro in učinkovito dosegamo spremembe in izboljšanje številnih težav (npr. psihosomatske težave, nespečnost, kronična utrujenost, migrene, tesnoba, pomanjkanje samozavesti, zardevanje, trema pred javnim nastopanjem …).

Njena največja vrednost je v tem, da z njo neposredno ‘nagovarjamo’ podzavest, kjer so vse naše izkušnje, prepričanja, vrednote in vzorci (za težave). Ker s pozitivnimi sugestijami spreminjamo vzorce, lahko prav zaradi tega hitro pričakujemo spremembe.

Kaj se v stanju hipnoze dogaja s človekom in njegovo zavestjo?
Stanje hipnoze je naravno stanje, ker ga vsak izmed nas doživi vsaj dvakrat dnevno: tik preden se zbudimo in zaspimo. To je stanje globoke sproščenosti, v kateri lahko zaznavamo lahkotnost telesa in popolno osredotočenost misli. V tem stanju je naša podzavest veliko bolj pripravljena sprejeti pozitivne sugestije, s tem pa ustvari nove vzorce, ki nam pomagajo pri zdravljenju in spremembah.

Kaj vse se skriva v naši podzavesti? Zakaj je tako pomembna?
Podzavest je centrala naše moči, lahko bi rekli, da je kot kontrolna soba, iz katere izvirajo vsi ukazi za naše vedenje in čustvovanje, kako se cenimo in sprejemamo, usmerja pa tudi telesne funkcije (dihanje, prebavo itn.).

Otroci do približno sedmega leta v stanju globoke sproščenosti preživijo 80 odstotkov časa, zato se tako hitro učijo, oblikujejo izkušnje, prepričanja in vrednote. Kar se v podzavest zapiše do tega leta, so ukazi oziroma navodila v kontrolni sobi, ki jih vestno izvajamo (avtomatično, nezavedno) vse življenje.
Seveda ni nujno, da so ti ukazi za nas vedno dobri (npr. zardevam pred množico), in takrat se ljudje lahko odločijo za hipnozo.

Ali podzavest lahko preoblikujemo po svoji meri? Je močnejša človekova zavest ali podzavest?
S hipnozo ukaze oziroma vzorce preoblikujemo in spremenimo, zamenjamo za takšne, ki nam omogačajo bolj zdravo in zadovoljno življenje (strah s pogumom in samozavestjo). Vedno zmaga naša podzavest. Ljudje pogosto izpostavljamo, da smo razumska bitja, vendar naše življenje usmerja in vodi podzavest.

Naj podam primer nekoga, ki ga je strah letenja: na ravni razuma mu je jasno, da je letenje bolj varno kot vožnja z avtomobilom, ampak strahu ne more zmanjšati, ker je vzorec globoko ukoreninjen v podzavesti. Podzavest tako vedno zmaga, posamezniku pa greni življenje.

Pa lahko pridemo do svoje podzavesti samo s hipnozo ali še kako drugače?
Svojo podzavest lahko nagovorimo tudi z meditacijo, delno z avtogenim treningom. Načela spreminjanja naših vzorcev uporabljajo tudi reklame, kajti z dolgotrajnim ponavljanjem vsebine počasi spremenimo navade (in potem povsem ‘nevede’ kupimo določen šampon). Na nas imajo lahko močan vpliv tudi avtoritete in prijatelji, ki jih cenimo – zaradi njih lahko ‘nevede’ spremenimo navade.

Kdo pa je tisti, ki ima v hipnotičnem stanju v rokah nadzor nad našimi možgani – terapevt ali stranka? Se stranka hipnoze spominja?
Nadzor ima vedno stranka, saj lahko hipnozo kadarkoli prekine. Praviloma za to ni potrebe, saj se vsak posameznik sam določi, da je čas za spremembo. Vse sugestije so izoblikovane tako, da so v njegovo dobro. Hipnoterapevt na uvodnem srečanju pridobi informacije, kaj si posameznik želi spremeniti. Ko se dogovorita o cilju, deluje v okviru posameznikovih načel in želja. Stranka se lahko hipnoze v celoti ali delno spominja, saj hipnoza ni spanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gre lahko v hipnozi kaj narobe? Se lahko prehitro zbudimo, doživimo travmatično izkušnjo, izgubimo nadzor …? Lahko pride do manipulacije s strani terapevta?
Ne, na vsa vaša vprašanja. Zakaj? Ker ima posameznik nad celotnim procesom popoln nadzor. Tiste, ki jih je malo strah, vedno ‘pomirim’ tako, da jim rečem, da naj zdaj odprejo oči. In potem jim rečem, da tako, kot so jih odprli zdaj, jih lahko odprejo kadarkoli med hipnozo. S tem dobijo dokaz, ki ga potrebujejo, da imajo prav vse pod nadzorom oni sami. Če vemo, da je hipnoza povsem normalno stanje, je vsak strah odveč.

Kaj vse lahko spremenimo, katere težave lahko odpravimo s hipnozo? Gre le za spremembo vedenja ali tudi omiljenje pretiranih čustvenih odzivov, travmatičnih izkušenj?
Spisek, kaj vse lahko odpravimo in izboljšamo, je zelo dolg – od medicinskih težav (fibromialgija, migrene, napadi panike) do čustvenih (napadi jeze, panike, pomanjkanje samozavesti) in vedenjskih (težave s spanjem, zardevanje, grizenje nohtov) ter travmatičnih izkušenj. Ker delamo neposredno s podzavestjo, je hipnoza zelo učinkovita (93-odstotni uspeh) in hitra (povprečno je potrebnih 6 obiskov).

Ali ‘novi zapisi’ v možganih po hipnozi ostajajo za vedno ali sčasoma zbledijo? Moramo hipnozo ponavljati?
Pri skoraj vseh težavah novi ukazi v podzavesti ostajajo za vedno, določenim posameznikom svetujem ‘osvežitveno’ srečanje na pol ali eno leto. Sama se vedno bolj poslužujem tudi tega, da posamezniku na koncu sodelovanja izdelam osebni zvočni zapis, ki ga lahko posluša doma, kadarkoli želi. Tako mu niti ni treba priti na ponovno srečanje. Stranke pogosto tudi prek e-sporočil povprašam, kako jim gre, in to pozornost zelo cenijo.

Ali držijo filmski miti, da lahko s hipnozo ljudi pripravimo do nenadzorovanega vedenja, tudi recimo do nasilnih dejanj?
Vsekakor ne. Hipnoterapevt nima moči nad posameznikom in – kar je še pomembneje – pravice (zavezan je etiki) vplivati zunaj želja, ki jih postavi in določi posameznik. Pri hipnoterapiji sta vedno aktivna dva varnostna mehanizma, predvsem pa stranka s svojimi željami in cilji.

Kako prepoznamo izkušenega hipnoterapevta in kje se lahko podrobneje seznanimo s hipnozo?
Izšolani hipnoterapevt svoje znanje in veščine izkaže s certifikatom. Izkušeni hipnoterapevt vam bo znal stvari razumljivo in na široko razložiti, določena prednost pri razumevanju kompleksnosti težav je psihološka osnova.

Sama svoje izkušnje in znanje delim na www.hipnoooza.blogspot.com, kjer me lahko prosite za nasvet, pomoč ali odgovor.

Piše: Lara Kos