Novo življenje – darilo medicine

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Prof. dr. Veljko Vlaisavljević, dr. med., ki deluje na Oddelku za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo UKC Maribor, že od leta 1983, ko je 24. decembra sodeloval pri prvem prenosu zarodkov iz epruvete, osrečuje bodoče družinice s postopkom zunajtelesne oploditve.

Oddelek, ki je uveljavljen program zunajtelesne oploditve začel izvajati štiri leta pozneje, je mednarodno zelo cenjen tako med pacienti kot tudi v medicinskih krogih.

Svoje delo, pravi, opravlja z veliko mero zadovoljstva. Kako ga ne bi, ko pa je z njegovega oddelka do julija 2012 v življenje prijokalo že 5000
novorojenčkov.

 

Lahko na kratko opišete plodnost v odvisnosti od starosti?
Starost pomembneje vpliva na plodnost ženske, saj njeno reproduktivno obdobje odreja menstrualni ciklus, nanjo pa vpliva tudi način nastanka in zorenja spolnih celic. Pri moškem te pričnejo dozorevati s puberteto in so vse življenje, tudi v poznih zrelih letih, po nastanku celice stare le tri mesece. Ženske pa se rodite z zalogo jajčnih celic, iz katere se jih vsak mesec vsaj tisoč poda v ‘borbo’, v kateri bo imela le ena možnost za oploditev po ovulaciji. Mnoge med njimi so genetsko okvarjene. Tudi sicer okrog dvajsetega leta sposobnost para, da zaplodi otroka, po enem mesecu odnosov ne presega 25 odstotkov, z leti pa se odstotek še znižuje. Po petinštiridesetem letu ima pri ženski sposobnost ugnezditve le redkokateri zarodek.
Opažate kakšno splošno povečanje/zmanjšanje plodnosti v zadnjem desetletju, dveh?
V zadnjih dveh desetletjih je izjemno porasla potreba po zdravljenju neplodnosti. Celo Evropski parlament je začutil, da je treba ta problem obravnavati in podati usmeritve nacionalnim vladam. V Evropi potrebuje pomoč pri oploditvi eden od sedmih parov. Verjamem, da pri tem veliko vlogo igrajo spremenjene življenjske navade in sprememba vrednot v zadnjih desetletjih. Ženske se npr. zelo pozno odločajo za rojstvo prvega otroka (šele ob tridesetem letu!), tako da ostane zelo malo časa za morebitno drugo nosečnost. Mladi so tudi izjemno odgovorni in se težko odločajo za načrtovanje družine v teh negotovih časih.

Kateri so najpogostejši razlogi za neplodnost pri nas?
Vzroki za neplodnost pri nas so enaki kot v razvitih evropskih državah in pravično razporejeni med moškimi in ženskami. Manj pomemben delež pri nastanku neplodnosti ima okužba s klamidijo, ki prizadene predvsem funkcijo jajcevodov. To je sicer pomemben razlog za neplodnost para, ki ga z odgovornim spolnim življenjem lahko preprečimo.

Kako za pare poteka obisk zdravnika za oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP)?
Na zdravljenje par napoti izbran ginekolog ali splošni zdravnik. Neplodnost zdravimo s številnimi metodami (zdravili ali operacijami) in kot zadnjo možnost izberemo OBMP.
O tem se posvetuje konzilij zdravnikov in embriologov, ki sodeluje v centru za OBMP. Predlog pripravi lečeči ginekolog/androlog.

Kako učinkovit je postopek in vitro v primerjavi z znotrajtelesno oploditvijo in zakaj?

V naravnem postopku oploditve ovulira le ena jajčna celica. Oplojena nato kot zarodek potuje po jajcevodu pet dni, preden pride v maternico in se ugnezdi. Seveda se mnogi med njimi na tej poti prenehajo razvijati in se ne ugnezdijo. Pri zunajmaternični oploditvi zaradi spodbujanja jajčnika s hormoni ženska ustvari več jajčnih celic, ki jih oplodimo zunaj telesa. V tem primeru lahko zdrave zarodke prepoznamo pod mikroskopom. Zato je uspešnost metode v isti starostni skupini enkrat višja.


Ali obstajajo morebitna zdravstvena tveganja pri vnosu zarodka v žensko telo?
Tveganje pri OBMP-ju so bile predvsem večplodne nosečnosti zaradi prenosa večjega števila zarodkov v maternico. To je predstavljalo tveganje tako za mater kot otroke.
Z aktivnostmi našega centra smo dosegli priznavanje prenosa le enega zarodka kot varnejši način oploditve. V poznem reproduktivnem obdobju pa so nosečnosti vezane večinoma na darovane jajčne celice. V tem primeru je pomembno, da smo previdni in delujemo v korist nerojenega otroka. Menim, da ima otrok pravico do mladih staršev in so primeri zanositev po menopavzi le ilustracija sebičnosti nekaterih žensk, ki so zamudile materinstvo.

Kakšne so čakalne dobe za začetek postopka oploditve?
Čakalna doba za zdravljenje je sedaj razmeroma kratka, tri mesece od vpisa na čakalno listo. Za samoplačnike je daljša, do enega leta. Razlog za veliko število samoplačnikov v našem centru leži v priljubljenosti centra med bolniki in njegov mednarodni ugled.

Verjetno ugibate, da je delo, ki ga opravljam, zelo prijetno in je vsak uspeh povezan z veliko pozitivne energije celotnega tima in para, ki ga zdravimo. Ob koncu leta se jih veliko spomni na nas in so fotografije, ki nam jih pošljejo ob voščilnicah, prijetna priložnost za spomine.

Piše: Sabina Špitalar