ORDINACIJA – zdravnik odgovarja

12. 04. 2013
0 Komentarjev

 

Odgovarja:
Tanja Petkovič,
dr. med., specialistka družinske medicine

 

 

Vprašanje:

Spoštovana zdravnica!

Veseli me, da ste nam na voljo za vprašanja.

Stara sem 43 let in imam že skoraj leto težave na predelu zadnjika. Pravzaprav ne vem točno, za kaj gre. Začelo se je z zaprtjem in težavnim, nerednim odvajanjem. Tudi pekoč občutek in stalno napetost čutim v zadnjiku. Kot da bi me ves čas tiščalo na veliko potrebo, kar je izredno neprijetno. Zaradi tega tudi težko sedim in sem na splošno zelo nemirna, ker je pozornost ves čas usmerjena tja.

To je trajalo približno pol leta, nato pa se mi je pred dvema mesecema pojavila še kri iz analne odprtine, kar me je zaskrbelo. Zdravnik mi je omenil hemoroide, a nisem dobila dodatnih pojasnil, dal mi je vedeti, da če težave ne izzvenijo oz. če bo kri še prisotna, naj se vrnem, da mi da napotnico za pregled.

Ali lahko težave kdaj izzvenijo ali hemoroidi pridejo in gredo ali ostanejo, ko se enkrat pojavijo? Kako pa jih lahko sama pozdravim, če je to sploh mogoče, ali vsaj omilim težave? Kako resno je lahko, so možni zapleti in kaj pomeni, če jih ne zdravimo? Zdravnikov in pregledov se zelo bojim, vendar me težave že tako motijo, da bom morala nekaj storiti.

Odgovor:

Spoštovana gospa,

veseli me, da ste se opogumili in spregovorili o svojih težavah. Simptomi, ki jih navajate, bi bili lahko posledica hemoroidov oz. zlate žile, kot tej bolezni rečemo po domače.

Krvavitev iz zadnjika je najpogosteje povezana s prisotnostjo hemoroidalnih vozličev, ki niso nič drugega kot povečane vene. Značilno za takšno krvavitev je, da se pojavi na koncu odvajanja, ko na papirju opazimo svežo kri.

Opozorila pa bi vas rada na to, da so hemoroidi le ena izmed bolezni, zaradi katere lahko pride do krvavitve iz zadnjika. Dosti bolj resna je krvavitev, ki se pojavi zaradi raka debelega črevesa in danke, ki je eno najpogostejših rakavih obolenj, njegova pojavnost pa iz leta v leto narašča.

Poleg teh obstajajo za krvavitev iz zadnjika seveda še drugi razlogi, kot so prisotnost analne fisure, kronična vnetna črevesna bolezen, polipi, prisotnost divertiklov itd.

Postavitev pravilne diagnoze je tako ključna. Pri krvavitvi iz zadnjika je pomemben izčrpen pogovor z osebnim zdravnikom, ki bo natančno opredelil vaše težave ter opravil klinični ter digitorektalni pregled, osnovni laboratorijski pregled krvi, hematest blata ter vas napotil na preiskavo črevesja (rektoskopijo oz. kolonoskopijo). Šele ko je diagnoza postavljena, lahko pričnete zdravljenje.

Če se bo izkazalo, da imate težave zaradi hemeroidalnih vozličev, vam bo zdravnik predpisal ustrezno zdravljenje (tablete, mazilo ali svečke) ter vas poučil o skrbi za redno odvajanje in zdrav življenjski slog. Če so vozliči veliki oz. imate zaradi njih težave, pa seveda obstaja tudi možnost odstranitve, kar opravi ustrezen klinični specialist.