Portret: Ona – MOJCA MAVEC

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Mojca Mavec,
priljubljena televizijska voditeljica, je po navadi tista, ki nas popelje na potep po daljnih in bližnjih deželah in kulturah – tokrat pa smo bili mi tisti, ki smo lahko za hip pokukali v njen svet.

Z njo smo se pogovarjali o zdravih navadah, novoletnih zaobljubah in vsem tistem, kar naredi življenje lepše in prijaznejše.

Sprejemate novoletne resolucije in ali se jih potem tudi držite? Nam lahko katero zaupate?
Pa saj je vsako leto enako: letos bom prijaznejša, redno odgovarjala na pošto, ne bom pozabila na rojstne dneve sorodnikov (za prijatelje jih vem na pamet!) … In potem pogrnem že pri prvi preizkušnji. Je pa nekaj lepega pri teh resolucijah – da se vsaj za trenutek ustavimo in pomislimo nase, kaj je bilo dobrega v preteklem letu in kaj bi bilo lepo spremeniti. Pa čeprav je potem spet vse po starem.

Katere so tiste reči, ki trenutno najbolj osmišljajo vaše življenje?
Tu ne gre ničesar spreminjati: dobra družba, dobra hrana in delo, ki ga resnično rad opravljaš.

 

Si znate vzeti čas zase? S čim se tedaj razvajate?
Karkoli, samo da je voda – dolga kopel, sprehod ob reki, včasih samo razgled na morje. Voda me pomirja in lepo je videti, da jo ponovno odkriva tudi Ljubljana – sprehajališča ob Ljubljanici so tako lepo oživela.

Katerih zdravih navad se obvezno držite in katerih občasno?
Tek, ko sem najbolj sitna in zaspana. In zdrava mera optimizma pri vsem, kar počnem.

Kako se spopadate s stresom?
Voda, zrak, svoboda!

Je zgodnje vstajanje za vas muka ali rutina? Ste jutranji ali večerni tip človeka?
Sem jutranji tip. Jutra so čista in neokrnjena. Ni še slabih novic in nikogar, ki bi ti pokvaril razpoloženje. Zjutraj vedno opravim najzahtevnejše, najpomembnejše stvari. Če bi se dalo, bi še premikala pohištvo in obesila kako sliko, a kaj, ko ne smem preveč razgrajati.

Kakšne izkušnje imate z alternativnimi metodami zdravljenja? Se jih poslužujete? Meditirate? Se ukvarjate z jogo ali s katero od drugih tehnik sproščanja?
Nimam izkušenj z alternativo, moja meditacija je gozd, moja joga je delo na domačem vrtu. Je pa res, da poskušam dati prednost naravnemu pred kemijo. Pozimi, ko nimam domačih zelišč, si pomagam z naravnimi izvlečki, kot so kapljice Sorie Natural.

Za katere življenjske modrosti si želite, da bi jih poznali že pri dvajsetih?
Manj je več – kar ne velja samo za knjige, zgoščenke in potovanja!

 

Piše: Lara Kos