PORTRET: ONA – TINKARA KOVAČ

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Tinkara Kovač je ena najbolj uspešnih, znanih in priljubljenih slovenskih glasbenic, ki se je meni najbolj zapisala v uho in srce s svežo sončno energijo, ki sem jo črpala iz njene legendarne skladbe Sonce v očeh. Prav zaradi tega tudi Tinkaro doživljam kot ‘sončno’, ustvarjalno in radoživo osebo. Po tem intervjuju vem, da se nisem motila. 

Pred kratkim ste drugič postali mama. Iskreno čestitam! Ste drugo nosečnost doživljali drugače kot prvo?
Da, zelo drugače je, tako fizično kot psihično. Težje sem prenašala fizično plat, sicer pa veliko bolj notranje mirno in razumno.

Kateri ‘začetki’ v življenju so vas sicer najbolj zaznamovali?
Ko sem prvič pobegnila od doma pri petih letih za nekaj ur, prva plača za petje v gledališki predstavi pri sedmih letih, prvo samostojno potovanje v Anglijo za tri tedne v šolo angleščine pri trinajstih letih, pa prva avtorska skladba … V zadnjih letih pa zagotovo materinstvo, s tem da je v tem primeru obakrat, kot da bi bilo prvič!

So tudi vam kot mali deklici peli uspavanke?
Da, a predvsem so bile to slovenske narodne in partizanske pesmi. Te so tako zelo umirjene, da ne rečem otožne in žalostne, da otrok takoj zaspi.

Se poslužujete alternativnih tehnik zdravljenja? Verjamete v alternativno medicino?
Da, sicer redno opravljam preglede tradicionalne medicine in eni od svojih zdravnic maksimalno zaupam, vendar jo dopolnjujem z refleksno masažo, ajurvedo, aromaterapijo, za otroke pa uporabljam homeopatske granule za zvišanje odpornosti in podobno.

Kako skrbite za zdravo družinsko prehrano? Kupujete bio in eko zelenjavo in sadje? Imate svoj vrt?
To najdem kar tu, na vasi, pa na svojem vrtu. Potrudim se, da čim večkrat skuham doma in čim bolj zdravo, upoštevajoč vsaj en zelenjavni dan in en ribji dan na teden.

Raje preprečite kot zdravite? Na katerih zdravih navadah temelji vaše vsakdanje življenje?
Imam srečo, da sem bila vedno zdrava in mi ni bilo treba razmišljati o tem, kako preprečiti katerokoli tegobo. Zadnja leta pa so mi prinesla tudi to in trudim se po najboljših močeh, čeprav ni vedno enostavno. Veliko je povezano s stresom, premalo počitka in zmožnosti reči ne, samozavestjo oziroma dobro samopodobo in spoštovanjem do sebe. To najbolj pomaga. Potem pa, ko je človek pomirjen v sebi, z lahkoto bolj zdravo živi in najde čas zase in za najpomembnejše stvari, ki prinašajo kvaliteto življenja.

 

Bazo imam tukaj, na slovenskem Krasu, odlično. Živimo na robu vasi, obdani z zelenjem, na vasi so sveža domača jajca, kvalitetno meso, ribe dvajset minut od tod, sveže … Sedaj je na meni le ta obljuba, kot si jo po navadi zastavimo vsak prvi januar: počivaj, ustavi se, ko začutiš, da je bilo dovolj, ne pretiravaj s sladkarijami in ven, na zrak, v naravo, vsak dan! Mi bo uspelo? :)

Katero popotnico bi radi predali svojim otrokom? Katero življenjsko modrost želite prenesti nanje?
V kontekstu tega intervjuja bi rada predvsem to, da ohranijo otroško pristnost in povezanost s svojim telesom, ki že vse ve, le poslušati ga moramo.

 

 

Piše: Lara Kos
Foto: Matej Mljač