Provansalska kraljica

28. 11. 2012
0 Komentarjev

Sivka, ta aromatična sredozemska rastlina, si je s svojimi čudodelnimi učinkovinami pa tudi kot okras počasi, a zanesljivo utrla pot tudi v naše domove.

Ob besedi lavanda gotovo vsak najprej pomisli na neskončna polja te čudovite zimzelene polgrmičaste rastline v Provansi.

Sivka in njena uporaba sta iz zgodovinskih zapisov poznani že več kot 2.500 let. Tako so jo v starodavnih časih Egipčani, Feničani in mnoga arabska ljudstva uporabljali pri mumificiranju in kot parfum.

V vsej njeni vsestranskosti pa so jo častili predvsem Rimljani, saj jih je spremljala skoraj vsepovsod kot preganjalka zlega in prepira, pri osebni negi in nenazadnje tudi kot pomemben del okrasja, saj se je pojavljala v šopkih in vencih zmagovalcev, junakov takratnega časa.

Tudi ljubimci so jo poklanjali svojim izbrankam. Uživala je namreč poseben ugled, saj se zaradi svoje posebnosti in s tem težje dostopnosti ni mogla znajti ravno na vsakem vrtu. Če je ženska od moškega v dar prejela sivko, je bil to poseben blagoslov in gotovo oznanilo združitve in večne zaobljube ter predaje ljubezni.

Najbolj priljubljen izdelek iz sivke je njeno eterično olje, ki je naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Ker imunski sistem in kožne celice spodbuja k hitrejšemu obnavljanju, pomaga pri celjenju ran in preprečuje nastanek krast. Pomaga tudi zoper razdražljivost in nespečnost.

Sivka je vedno bolj priljubljena tudi v kulinariki. Če želite sebe in svoje drage razvajati na nekoliko bolj eksotičen način, jedem, ki jih pripravljate ponavadi, dodajte sivko. Uporabljamo posušene cvetove, lahko tudi liste in stebla, vendar so ti bolj grenki. Kombinacija tradicije, že poznanega ali običajnega v vaši kuhinji bo s to vijoličasto rastlino dobila popolnoma nepričakovan pridih. Vodilo naj vam bo priporočilo kuharskih mojstrov, da lahko rožmarin v jedeh nadomestite prav z lavando.

Nekaj nasvetov:


Piše: Polona Krušec