Šepetanja

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Zvok je vibracija, valovanje in energija. Naš sluh, ki pa ni edini, ki absorbira in zaznava valovanje, saj ‘poslušamo’ s celim telesom, vsak dan beleži in v možgane pošilja informacije iz okolja, zato je velikokrat preobremenjen. Kako lahko torej pobožamo svoja ušesa in jim privoščimo počitek?

Če pomislimo, da so naši stari starši živeli z naravo in so večino časa preživeli ob ptičjem petju in prasketanju ognja, je ob današnjem drugačnem načinu življenja sluh prav gotovo ‘pod stresom’.

Hrup prometa, zvokovna nasičenost delovnega okolja, zvonjenje telefonov, takšno in drugačno ropotanje, (pre)glasna glasba in drugi neprijetni zvoki tišini skoraj ne prepuščajo prostora.

Poslušanje je postalo celo tako naporno, da je naš sluh zaradi nenehnega izpostavljanja hrupnim situacijam pravzaprav velikokrat poškodovan. Nedavne raziskave so pokazale, da je petina mladih že malo naglušnih zaradi poslušanja preglasne glasbe.

Ušesu ugaja nežno.
Uživanje ob mirni, sproščujoči glasbi, ne preveč glasni, bo več kot razvajanje za sluh. Klasična glasba, glasba za meditacijo, instrumentalne pesmi bodo sprostile vaše ‘zvočne sprejemnike’ in posledično razbremenile tudi možgane. Ne samo da boste v trenutku bolj spočiti in storilnostno naravnani, tudi slišnost se bo v hipu izostrila.

Prisluhnimo naravi.
Naš slišni mehanizem je tako pretanjen in precizen, da ga boste uspešno rehabilitirali, tudi če boste poslušali nežne zvoke narave: šelestenje listov, ptičje žvrgolenje, šumenje vode, kapljanje dežja … To bo tudi posebna stimulacija za možgane, ki bodo te zvočne vibracije razposlali po telesu in tako povzročili ugodje.

Privoščite svojim ušesom najboljše, da bodo slišala vsa šepetanja življenja.

Piše: Polona Krušec