Shiatsu – moč dotika

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Velikokrat zdravje ne terja dosti več kot našo lastno življenjsko energijo, ki jo aktivira pravi dotik na pravem mestu. O shiatsu terapiji smo govorili s priznanim terapevtom Janijem Golobičem.

Kaj je shiatsu?
Shiatsu je japonska masaža s terapevtskim učinkom. V dobesednem prevodu pomeni pritiskanje s prsti.
Temelji na uravnavanju pretoka energije po meridianih, akupresurnih točkah in telesu. Ko je energetsko ravnovesje ponovno vzpostavljeno, se to odraža na vseh nivojih bivanja – fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem.

Temelji masaže so stari več tisoč let in priljubljena je po vsem svetu. Je tudi eden redkih alternativnih pristopov, ki je v nekaterih državah vključen v sistem zdravstvenega zavarovanja (v Švici, Avstriji in na Nizozemskem).

Kako je potekalo vaše zbliževanje s to tehniko?
Pred približno petnajstimi leti sem začel redno obiskovati shiatsu masaže in sčasoma začutil spremembe na sebi. Rezultati so me osupnili. Tudi ob napornem delavniku mi je ostajalo dovolj energije, stres se je hitreje nevtraliziral, spremenil se mi je pogled na življenje. Te spremembe so me spodbudile, da sem se odločil za profesionalno izobraževanje za shiatsu terapevta.

Energijski pretoki, ki sem jih občutil, so mi odprli nov pogled na svet.
Začel sem se počutiti bolj živ.

Zakaj organizirate strokovno izobraževanje v okviru priznane britanske šole za shiatsu, če je pri nas že na voljo precej vikend seminarjev?

Eden od motivov je bil pripeljati v Slovenijo kvalitetne učitelje, ki so se izobraževali pri uglednih osebah shiatsa, pri tistih, ki so ga pripeljali k nam z Vzhoda.
Drugi motiv pa je tudi, da se pri nas dogaja, čemur pravim ‘talibanizacija’ shiatsa. Bolj ali manj vešči shiatsu praktiki organizirajo kratkotrajne seminarje, udeleženci le-teh pa sčasoma, prepričani o svojem znanju, organizirajo lastne delavnice itd.
S tem kvaliteta pada.

Po vsem svetu je minimalni standard za izobraževanje za shiatsu praktika 500 ur in 3 leta. Dobra izobrazba pomeni tudi obstati na trgu, saj le taka zagotavlja rezultate. Učni program šolanja, ki ga organiziram, ustreza tem evropskim smernicam, kar pomeni, da bodo diplomantje lahko izvajali shiatsu na območju EU.

Ali je shiatsu lahko škodljiv?
Shiatsu se nikoli na izvaja pri povišani telesni temperaturi. Kontraindikacije se lahko pojavijo tudi v prvih treh mesecih nosečnosti (lahko pride do splava) in pri raku. Posebna previdnost se zahteva na delih telesa s svežimi brazgotinami, krčnimi žilami, ranami in ostalimi poškodbami kože ter ob visokem krvnem tlaku.

Vsaka zdravilska terapija je lahko škodljiva, če jo izvaja nestrokoven terapevt. K meni pridejo tudi ljudje, ki so se posluževali pomoči pri drugih ‘alternativcih’, z zgodbami, zaradi katerih mi je nerodno, da sem v tem cehu. Iskalcem zdravilskih storitev svetujem, naj najprej preverijo zdravilsko metodo na spletu.

Zdravilca naj podrobno izprašajo o izobraževanju. Uradno registriran prostor z zunanjo tablo, vidna diploma in cenik so znaki za, naročilo na obisk v zasebno stanovanje in izmikajoči se odgovori so znak proti. Zelo pomemben znak transparentnosti je izdajanje računov.

Kako poteka obisk stranke na shiatsu terapiji?
Stranka je med izvajanjem oblečena v udobna, tanka oblačila. Pomemben je uvodni razgovor o težavah, simptomih, razlogih za obisk. Od tega razgovora je odvisen nadaljnji potek izvajanja. Vsekakor gre tu za celovito metodo dotika z masažo in telesno manipulacijo z raztegi, prijemi, zibanjem, trepljanjem. Terapevt dosega, da življenjska energija ponovno zaokroži po telesu prek omrežja meridianov v organe. S tem se sprožijo samoozdravitveni procesi v telesu.

Ob poplavi različnih možnosti alternativnih zdravljenj je težko preizkusiti vse in izbrati najprimernejše zase. Pri kakšnih težavah shiatsu še posebej priporočate?
V Sloveniji je prava poplava raznih pristopov in metod. V šali včasih rečem, da ima vsak Slovenec svojega terapevta. Primeren je za skoraj vsakega. Dostikrat slišim stavek v smislu: ”Odločil/-a sem se nekaj storiti zase, tako ne gre več, nekdo mi je omenil, da tudi shiastu pomaga pri tem, zato sem tu.”

Zelo pomaga pri nevtralizaciji stresa, učinkovit je pri lajšanju bolečin (v vratu, hrbtu, sklepih, pri kroničnih glavobolih), uravnava menstruacijske cikluse, spodbuja imunski sistem, odpravlja tesnobnost in depresijo, vrača voljo do življenja, pomaga pri osebnem razvoju, izboljša prebavni in hormonski sistem.

Kakšen je ‘shiatsu človek’?
Vse spremembe na pozitivno se pričnejo dogajati spontano, ne da bi se moral truditi ali prisiliti v to. ‘Morati’ ne obstaja več. Ješ in piješ zmerneje, potreba po gibanju prihaja spontano in ne ostane drugega, kot da samo poslušaš telo, poslušaš sebe in živiš v skladu s seboj. Izginejo določene bojazni, strahovi. Nastopi zavest, da si sam ustvarjalec lastnega življenja, in moč, da ga lahko udejanjiš, greš svojo pot.

 

 

Piše: Sabina Špitalar