Spletni farmacevt svetuje

14. 06. 2013
0 Komentarjev

Lepo pozdravljeni!

Čas poletja za nas in naše otroke predstavlja dodatno skrb, saj so otroci pretirano občutljivi na sončne kreme. Ker imamo radi, da se zadržujejo zunaj, jim seveda zagotavljamo tudi potrebno zaščito proti soncu. Vendar imamo slabe izkušnje z drogerijskimi sončnimi kremami.
Radi bi kak čimbolj naraven preparat, predvsem tak, ki ne sproža alergijskih reakcij.
Al
i predlagate tablete, ki bi za zaščito pred soncem poskrbeli ‘od znotraj’?

Otroci so stari 4, 6 in 9 let.

Hvala lepa za odgovor!

Igor

 

 

ODGOVOR LEKARNE SOČA:

Po dolgi in mrzli zimi se prileže toplota in čim več sonca, ki nas ne samo greje, ampak je zaradi njega dan svetel, žareč. Naše razpoloženje  se zaradi sonca izboljša.

Sonce je glavni vir vitamina D. Sončna svetloba poskrbi, da se v našem telesu tvori predhodnik vitamina D, ki ga potrebujemo za življenje. Vitamin D pospešuje absorpcijo kalcija in fosfatov. Pomanjkanje vitamina D povzroča rahitis, mišično oslabelost in šibek imunski sistem, prav tako lahko pri otrocih povzroči astmo in alergije.

Vendar moramo poskrbeti tudi za previdno doziranje sončne svetlobe. Zlasti poleti, ko je sonce pri nas na vrhuncu moči, je dovolj (včasih celo že preveč) količina sončenja (izpostavljanja soncu), ki jo poberemo mimogrede. Nobene potrebe ni, pravzaprav nam dermatologi celo močno odsvetujejo, da bi se namensko izpostavljali ultravijoličnemu (UV) sevanju. O količini škodljive UV radiacije, ki doseže površino v času, ko je sonce v zenitu, nas informira UV indeks (UVI). UV zaščito priporočamo vedno, kadar je UVI večji od 3.

Med seboj se razlikujemo, na sonce smo različno občutljivi, imamo različne fototipe kože in tudi posledice sončenja so od enega do drugega posameznika lahko drugačne. Zlasti so občutljivi otroci. Strokovnjaki dojenčkom do prvega leta starosti odsvetujejo izpostavljanje neposrednim sončnim žarkom. Od 10. do 16. ure se poskušajte popolnoma izogibati sončnim žarkom, saj je takrat UV sevanje najmočnejše.

 

Katere osnovne ukrepe priporočamo?

 • Prva zaščita je umik v senco.
 • Druga zaščita so primerna oblačila in pokrivala (obstajajo oblačila in pokrivala z UV zaščito; zaželjen je faktor vsaj 30; ustrezne oznake so na etiketah oblačil) ter zaščitna sončna očala (100% zaščita pred UV žarki). Namesto oblačil z UV zaščito lahko uporabite lahka, gosto tkana oblačila z dolgimi hlačnicami, rokavi in pokrivala s širokimi krajci.
 • Tretja zaščita pa so zaščitni pripravki.

 

Kaj moramo vedeti o zaščitnih pripravkih?

 • UV faktor pove kolikokrat dlje smo lahko na soncu glede na nezaščiteno kožo
 • Za zaščito otrok moramo uporabljati zaščitna sredstva z visokim zaščitnim UV faktorjem in tista, ki vsebujejo več fizikalnih in manj kemičnih UV-filtrov, saj kemični pogosteje dražijo otroško kožo.
 • Za zaščito je nujno uporabljati zaščitna sredstva z UV-zaščito vsaj  30.
 • Z zaščitnim pripravkom se moramo namazati najmanj 15 minut pred izpostavljenostjo sončnim žarkom in nato še vsaj vsaki dve uri.
 • Zadošča 1,5mg zaščitnega sredstva na kvadratni centimeter kože.
 • Priporočamo pripravke, ki vsebujejo fizikalne filtre (mikropigmente kot titanov dioksid in cinkov oksid), ki na koži ustvarijo tanek zaščitni film. Ščitijo tako pred žarki UVA kot UVB.
 • Kvaliteten zaščitni pripravek ima UVA in UVB zaščito

Zaščitna sredstva imajo sledeče oznake za UV zaščito :

 • zaščita pred UVB-žarki, označena z oznako SPF (Sun Protection Factor) in
 • zaščita pred UVA žarki, označena kot UVA  ali PFA (Protection Factor UVA).

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je najnižji priporočljivi SPF vsaj 15 ali več. Zaščita pred UVB sevanjem mora biti pri tem uravnotežena z zaščito pred UVA sevanjem.

Priporočamo tudi nego kože po sončenju.  Uporabite lahko različne pripravke v obliki gelov, krem ali lotionov. Sestava na bo nemastna, ki se hitro vpija, pomiri  razdraženo kožo, jo navlaži in nahrani.

 

Prijetno in varno poletje vam želimo.

 

Zdenka Kosovinc, mag.farm

Lekarna URI SOČA