Spomladanska krepitev

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Seveda tudi tradicionalna kitajska medicina (TKM) pozna več metod, ki pomagajo pripraviti telo na nov letni čas in pomladansko čiščenje.

Po petih elementih spadajo Jetra (organe pišemo z veliko začetnico, ker imajo po TKM-ju še nekatere druge funkcije) k elementu lesa in pomladi – smer delovanja Jeter je navzgor in vstran, prav tako kakor se pomladi vse razrašča in razvija. Čeprav so pomladi Jetra najbolj v vzponu, je to tudi čas, ko ljudje pogosteje obolevajo za težavami, ki so povezane z njimi, pa tudi s Pljuči. Zaradi tega so tedaj značilni izbruhi alergij, glavobolov in migren, povečan je stres in v TKM-ju velja, da je pomlad čas izbruha različnih bolezni.

Koristno ni le, da se v tem letnem času krepi delovanje Jeter zaradi preventive proti omenjenim težavam, ampak s tem tudi dosežemo, da se izboljša njihova funkcija čiščenja telesa. V ta namen uporabljamo različne metode: akupunkturo, zeliščno medicino, prehrano, tudi posebne qigong vaje za spodbujanje in krepitev Jeter.

Tudi zeliščna medicina je zelo učinkovita pri krepitvi Ledvic, saj jih okrepi ‘od znotraj’. Zelo znana in verjetno več stoletij stara formula kitajskih zelišč za krepitev Jeter se imenuje Xiao Yao San. Še posebej koristna je za uravnavanje qi v Jetrih, hkrati krepi tudi Vranico in nastajanje energije qi.

Če že govorimo o pomladi, lahko omenim še drugo znano formulo za krepitev Pljuč, imunskega sistema, proti alergijam in vdoru zunanjih boleznotvornih dejavnikov (veter, mraz, vlaga, vročina). Imenuje se Yu Ping Feng San. Žal se teh nežnih, a učinkovitih zeliščnih kombinacij, nekatere imajo za seboj dobesedno tisoč let preverjanja, za zdaj v Sloveniji še ne dobi, se jih pa najde v drugih evropskih državah v specializiranih lekarnah ali prodajalnah.

Tudi hrana, ki jo jemo, je pomembna, saj gradi naše telo. TKM celo pravi, da je hrana naša prva medicina. Ko prihaja pomlad, lahko naredimo posebno očiščevalno dieto s fižolom mungo (zelena soja) in polnozrnatim rižem. To je precej stroga, hitra, a zelo učinkovita dieta, ki pomaga pri težavah z Jetri ter jih krepi.

Mimogrede, med težave z Jetri sodijo tudi: stagnacija oziroma nepretočnost qi (t. i. ‘blokada energije’), oslabelost in notranja vročina. Torej, če je v telesu kaj narobe oziroma se slabo počutimo, je to pogosto zaradi Jeter. Ti dve kuhani živili imata lastnosti, ki odpravijo prav take težave, hkrati pa telesu med dieto zagotovita dovolj ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Skuhajte ju posebej, potem pa ju zmešajte in jejte tri- do petkrat na dan (odvisno od vašega urnika). Ne sme se uporabiti kakršnih koli začimb, jed je sicer precej pusta, vendar je zaradi učinka diete vredno potrpeti in jo opraviti do konca. Po enem tednu se lahko doda še zeleno listnato zelenjavo, za katero vemo, da izboljšuje delovanje Jeter: baziliko, peteršilj, špinačo, rukolo, regrat, liste rdeče pese … in drugo,
odvisno od okusa.

Če boste vztrajali s to dieto še en teden, bo telo postalo lažje, imeli boste več energije in tudi koža bo postala lepša, akne in ranice pa bodo izginile. Pri tej dieti pa ne smemo vztrajati več kot dva do tri tedne, saj vsebuje premalo hranilnih snovi, ki so dolgoročno potrebne.

 

Piše: Elad Einav