Starodavna veščina – jedro zdravja

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Tradicionalna kitajska medicina je zakladnica modrosti o povezovanju človeškega organizma in narave, v kateri biva, zato ju moramo vedno upoštevati kot medsebojno soodvisno celoto. Na naše počutje lahko vplivajo že najmanjše vremenske spremembe, ki lahko oslabijo določene organe ali jim dajo potrebno energijo, da se revitalizirajo. Ključno je, da se naučimo, kako se lahko uglasimo s spremembami v naravi, s tem pa ponudimo telesu večjo oporo tudi v obdobju, ki nam ni najbolj naklonjeno. In pametno je, da začnemo skrbeti zase že takrat, ko se počutimo dobro.

V pogovoru z Živo Vidic Licul, učiteljico qigonga, bomo spoznali to veščino, ki izhaja iz iste teoretične osnove kot tradicionalna kitajska medicina. Tudi v praksi sta tesno povezani že stoletja.

Živa, tvoje življenje je razpeto med potovanji po svetu, še najbolj pa si doma na Kitajskem in v Sloveniji.
Da, res je. Sem diplomirana sociologinja kulture in sinologinja. Življenjska pot me je že v rani mladosti peljala k spoznavanju različnih praks kultiviranja telesa in uma. Po nekaj letih intenzivne vadbe taijiquana v Sloveniji sem se preselila na Kitajsko, kjer sem nekaj let vadila notranje borilne veščine ter spoznavala globoko kitajsko filozofijo, tradicionalno medicino in kulturo. Po več letih življenja med Kitajsko, Indijo in Nepalom sem se vrnila v Slovenijo in ves čas aktivno nadaljujem vadbo in učenje novih tehnik kultiviranja telesa in uma.

Pravkar si začela poučevanje veščine QIGONG? Kaj je to?
Qigong dobesedno pomeni delo z energetskim potencialom človeškega telesa, to je qi. Vadba qigonga tako omogoča uravnavanje dihanja, gibanja in zavedanja telesa. Že dolga stoletja je qigong osnova tradicionalne kitajske medicine, borilnih veščin in globoke kitajske filozofije. Vaje za krepitev in uravnoteženje telesa in duha pomagajo pri zavedanju svojega psihofizičnega stanja in omogočajo umiritev v hitrem tempu življenja. Qigong ima dva namena: prvič, napolniti energetske kanale – meridiane z vitalno energijo qi, in drugič, vzdrževati gladko kroženje vitalne energije po teh meridianih.

Kako pa poteka vadba?
Položaji v qigongu so ustvarjeni za krepitev in kroženje notranje energije po telesu. Qi lahko kroži le, ko se združijo določene fizične in mentalne okoliščine. Te pogoje so daoistični modreci vrsto let razvijali z vajami zunanjega in notranjega utrjevanja. V daoističnih veščinah kultiviranja telesa so določeni telesni položaji namenjeni zagonu kroženja energije in po potrebi pospeševanju, umirjanju ali vzdrževanju le-te. V qigongu obstaja mnogo položajev. Najosnovnejši in najpomembnejši so tisti, ki so vključeni v vsakodnevne dejavnosti sedenja, stanja, hoje in spanja. Tako se lahko kultiviranje telesa in duha dogaja na vseh ravneh vsakodnevnega življenja. Če so kite in mišice sproščene in so obtočilne poti odprte, bodo ti položaji pospeševali kroženje energije; če pa so kite skrčene in s tem obtočilne poti zaprte, lahko položaji poškodujejo mišični in skeletni ustroj ali celo notranje organe.

Kakšni pa so zdravilni učinki qigonga?
Ker pri vadbi ves čas poudarjamo počasno in enakomerno gibanje ter pokončno držo, nam qigong lahko pomaga k boljši telesni drži, zavedanju telesa, med vadbo pa nam pomaga prepoznavati ovire, ki nam onemogočajo normalno gibanje. Qigong pomaga utrjevati kosti, sklepe, mišice in kite z mehkim gibanjem v različne smeri. Med vadbo se sprosti in raztegne hrbtenica, saj se del teže iz ledvenega dela preseli v noge. Okrepi se tudi mišičje hrbta. Pri qigongu se poudarja trebušno dihanje, ki deluje tudi kot masaža notranjih organov. S tem se izboljša prebava in razbremeni srce, več kisika pride v krvni obtok, kar izboljša delovanje krvnega in limfnega obtoka, uravnava pa se tudi krvni tlak. Vadba deluje tudi na živčni sistem – stopnjuje telesno in duševno sposobnost odzivanja in spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, ki vpliva na vse organe v telesu. Nekateri drugi učinki qigonga so še izboljšana prebava, spodbujeno delovanje žlez in notranjih organov. Vadba prinaša tudi boljše psihično ravnovesje, umirjenost in zavedanje.

V mnogih člankih je mogoče zaslediti, da qigong spodbuja nastajanje eliksirja nesmrtnosti. Kako pa je s tem?
Eliksir je hipotetična snov, ki podaljšuje življenje in so jo kitajski daoisti iskali dolga stoletja. Sprva so mislili, da je eliksir nekaj, kar bi bilo mogoče pripraviti iz zelišč in drugih naravnih sestavin, po stoletjih preučevanja in poskusov pa so odkrili, da se eliksir pravzaprav skriva v telesu. To je esenca notranje vitalne energije qi, ki kroži po telesu, in če si želi praktikant podaljšati čas življenja ter izboljšati njegovo kvaliteto, mora znati kultivirati qi, ga utrjevati, varovati in hraniti.

Qi se med vadbo gradi in krepi. Ko je njegov potencial dovolj visok, bo ta pričel teči po meridianih, odstranjevati ovire in oskrbovati organe. Tradicionalna kitajska medicina verjame, da je človek, ki telovadi ali opravlja določeno fizično delo, bolj zdrav kot nekdo, ki ves dan presedi v naslonjaču. Tudi z masažo je mogoče vplivati na qi v telesu. Masaža namreč spodbuja telesne celice, s čimer se dviguje njegova koncentracija in se pospešuje njegovo kroženje. Po masaži bo telo sproščeno in qi bo s površine telesa, kože in mišic prodrl v sredino in krožil po notranjih organih. To je tudi teoretična osnova kitajske tradicionalne masaže ‘tuina’, ki se pogosto uporablja ob vadbi qigonga. Tudi z akupunkturo, dietetiko in zeliščno terapijo lahko pridemo do enakih rezultatov, najboljša pa je seveda kombinacija vseh pristopov.

 

Poudarki:

Kaj je qigong?
Qigong dobesedno lahko prevajamo kot delo z vitalno energijo (qi) ali biopotencialom, ki prežema naše telo in vse obstoječe v univerzumu.
Osnove vadbe qigonga kot zdravilne discipline so v veliki meri podobne teorijam tradicionalne kitajske medicine. Teoretična osnova, jedro obeh disciplin, je holistično pojmovanje, po katerem ‘narava in človek tvorita organsko celoto’. Biopotencial – qi je posrednik, medij, ki povezuje človeka z vsemi stvarmi v univerzumu. Eden od namenov vaj qigonga je krepitev te povezave, da se tako lahko človek bolje prilagodi naravi. Tudi človeško telo samo tvori organsko celoto, v kateri so vsi deli medsebojno povezani.

Zdravilni učinki qigonga
Ker pri vadbi ves čas poudarjamo počasno in enakomerno gibanje, nam qigong pomaga k boljši telesni drži, zavedanje telesa med vadbo pa nam pomaga prepoznavati ovire, ki nam onemogočajo normalno gibanje. Qigong pomaga utrjevati kosti, sklepe, mišice in kite z mehkim gibanjem v različne smeri (saj ne gre za ponavljajoče se gibanje).
Med vadbo se sprosti in raztegne hrbtenica, saj se del teže iz ledvenega dela preseli v noge. Okrepi se tudi mišičje hrbta. Pri qigongu se poudarja trebušno dihanje, ki deluje tudi kot masaža notranjih organov. S tem se izboljša prebava in razbremeni srce, več kisika pride v krvni obtok (izboljšan krvni in limfni obtok), uravnava se tudi krvni tlak. Vadba deluje tudi na živčni sistem – stopnjuje telesno in duševno sposobnost odzivanja; spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, ki vpliva na vse organe v telesu. Nekateri drugi učinki qigonga so izboljšana prebava in telesni metabolizem, spodbujeno delovanje žlez in notranjih organov. Vadba deluje tudi na um – prinaša večje psihično ravnovesje, umirjenost in zavedanje.

 

 

Piše: Maša Cvelbar
Foto Žive: Iva Gruden