Tradicionalna kitajska medicina in prehladi

27. 01. 2013
0 Komentarjev

TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA & PREHLADI

Prehladi nastanejo zaradi slabšega obrambnega sistema ali šibkosti, zaradi česar v telo laže vdrejo zunanji dejavniki, kot so veter, mraz, vlaga, vročina … Tradicionalna kitajska medicina ločuje med 17 različnimi prehladi, v osnovi pa gre za štiri različne prehlade in njihove kombinacije. Pomembno je ločiti med različnimi vrstami prehladov, saj se vsakega zdravi na drug način. Na primer, če imamo vročino in boleče grlo, se odsvetuje hrana in zelišča s preveč toplim delovanjem (pekoče začimbe, sladkarije, morski sadeži, kava, črni čaj …). To pomeni, da imajo živila, ki jih zaužijemo, različno temperaturno delovanje oz. toplotne lastnosti v telesu: nekatera hladijo, druga grejejo, tretja so nevtralna in četrta vroča. Zato se ne smejo vsa uporabljati v vseh letnih časih in pogojih. Med prehladom, pri katerem prevladuje vdor mraza v telo, se odsvetuje hrana, ki hladi (zeleni čaj, kumare, kitajsko zelje, svinjina, kamilice …).

Ne nazadnje je dobro vedeti, da je treba telo med prehladom tudi čistiti, ne pa krepiti, saj se sicer prehlad podaljšuje. Zato v tem času torej ni priporočljivo jesti preveč mesa, mleka ali jajc in druge krepčilne hrane. Za telo poskrbimo z lahko prehrano, na primer s kuhano zelenjavo in rižem. Ob tem le ne pozabimo popiti tudi dosti tekočine, najbolje vodo. Tako se prej izločijo dejavniki, ki so povzročili prehlad.

VRSTE PREHLADOV in ŽIVILA, ki nam ga pomagajo preganjati:

  • VETER-MRAZ: Znaki oziroma simptomi takega prehlada so: prozoren ali bel izcedek iz nosu ali izpljunek iz grla, vročina, glavobol, belo obložen jezik, težke okončine, bolečine v mišicah in tilniku, kihanje in kašelj. V vseh primerih opažamo mrazenje in odpor do mraza, zato lahko simptome lajšamo z gretjem in s hrano, ki greje. Mraz povzroča krčenje in nepretočnost energije in krvi v telesu. Zato pogosto nastajajo bolečine v enem ali več sklepih. Kadar mraz napade tudi notranje organe, se lahko pojavijo bruhanje, driska in celo boleče menstruacije. Odsvetuje se vsa surova hrana, vključno z zelenjavo in solato. Priporoča se pitje ingverjevega čaja z rjavim sladkorjem (vendar ne pri bolečem grlu). Če se tovrstni prehlad ne odpravi, se bo spremenil v prehlad vrste veter-vročina.
  • VETER-VROČINA: Spremljajo ga boleče grlo, potenje, kašelj, gost rumen izpljunek ali izcdek iz nosu, otekle bezgavke, glavobol, žeja, rumeno obložen jeziku, temnejši urin. Svetuje se pitje veliko vode in uživanje: zelene, jagod (ki so odlične proti suhemu kašlju), poprove mete, jabolk, kumar, manga, mung fižola (zelena soja), ječmena, hrušk, redkve, repe, mandarin, pšenice in banan (ki hkrati povzročata sluz!), grenivke, kelp alg, solate, soli in izogibajte se hrani, ki greje (glej okvirček) ali ocvrti in pečeni hrani.
  • VDOR VLAGE: Simptomi so težka glava ali telo, utrujenost, vrtoglavica, kašelj, moten urin, bolečine, lepljiv in obložen jezik. Vlaga lahko prodre v meridiane in sklepe, kjer povzroča bolečine, ali se naseli še globlje v telesu. Do prebitka vlage v telesu prihaja zaradi vlažnega vremena ali vlažnega stanovanja in slabšega delovanja Vranice. Svetuje se hrana, ki odstranjuje vlago in sluz iz telesa: rž, šalotka, repa, alfalfa kalčki in izgobajte se hrani, ki povečuje mraz in vlago in sluz v telesu: to so mlečni izdelki (razen jogurta), sladkor in sladkarije, bela pšenična moka, mastna hrana, preveč sadja (sladkor!) ali gobe (sluz!), mrzli napitki, kvas, živalski izdelki in alkohol.

 

Piše: Maša Cvelbar