Uhajanje ni tabu

12. 04. 2013
0 Komentarjev

Urinska inkontinenca je bolezen, o kateri ljudje ne govorijo radi. Je stanje, ki ne ogroža življenja, vendar je neprijetno, saj pri prizadetem povzroča veliko psihosocialno stisko. S Petro Šket, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, bomo spregovorili o tej bolezni in odlični terapiji, ki pomaga pri odpravljanju tovrstnih težav in s katero doktorica zdravi v centru Alfa estetica na Krumperški cesti 11, v Domžalah, tel: 05 99 41 304 ali 041 606 477.

Dr. Šketova nam najprej pove, da je urinska inkontinenca nenadzorovano uhajanje vode in je za številne ženske velika težava, saj predstavlja tudi socialni in higienski problem. Ženske lahko prizadene v vseh starostnih obdobjih. Zdravnica razloži: ”Poznamo več vrst urinske inkontinence. Najpogostejše so stresna, urgentna in mešana, ki nastanejo zaradi različnih vzrokov. Najpogostejša je stresna inkontinenca, za katero je značilno uhajanje vode ob povečanem pritisku v trebuhu (težje fizično delo, kašljanje, kihanje, športna aktivnost).

 
Novo upanje za lajšanje težav, pove ginekologinja in porodničarka, predstavlja laserska fototerapija, ki je novost v svetu in pri nas. ”Metoda je primerna za zdravljenje začetne do zmerne stopnje stresne urinske inkontinence in odpravljanje sindroma ohlapnosti nožnice.”

Razloži še, da laser v nožnici deluje na kolagen. To je beljakovina, ki skrbi za čvrstost mišic. Čvrstejše in bolj elastično vezivno tkivo nožnice je boljša opora sečnici in sečnemu mehurju. Gre za razmeroma preprost in nenevaren ambulantni poseg,” še doda zdravnica.