Urinska inkontinenca

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Urinska inkontinenca je bolezen, o kateri ljudje ne govorijo radi. Je stanje, ki ne ogroža življenja, vendar je neprijetno, saj pri prizadetem povzroča veliko psihosocialno stisko. Kvaliteta bivanja se ob bolezni bistveno spremeni.

Z našo sogovornico, Petro Šket, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva, bomo spregovorili o tej bolezni, predstavili pa bomo tudi odlično terapijo, ki pomaga pri odpravljanju teh težav.

Doktorica, kaj je urinska inkontinenca, koga lahko prizadene in kako razširjena je pri nas?
Nenadzorovano uhajanje vode (urinska inkontinenca) je za številne ženske velika težava, predstavlja socialni in higienski problem. Ženske lahko prizadene v vseh starostnih obdobjih. Poznamo več vrst urinske inkontinence.

Najpogostejša je stresna inkontinenca, za katero je značilno uhajanje vode ob povečanem pritisku v trebuhu (težje fizično delo, kašljanje, kihanje, športna aktivnost). Dejavniki tveganja za nastanek stresne inkontinence so nosečnost, porod, debelost, menopavza in staranje. Vzrok za nastanek stresne urinske inkontinence je popuščanje delovanja struktur medeničnega dna. Prizadete so mišične in vezivnotkivne strukture, tako da niso več sposobne zadržati povečanega pritiska na mehur. O prekomerno aktivnem sečnem mehurju govorimo, kadar se mehur skrči, preden se popolnoma napolni. To predstavlja najpogostejši vzrok za urgentno inkontinenco. Če se omenjena bolezenska stanja prepletajo, govorimo o mešani urinski inkontinenci.

Kakšni pa so postopki oziroma možnosti zdravljenja?
Na voljo imamo več nekirurških in kirurških oblik zdravljenja stresne urinske inkontinence.

Za ljudi, ki trpijo za urinsko inkontinenco, bo razveseljiva novica novost – lasersko zdravljenje. Kakšna je pravzaprav laserska terapija in kakšni so njeni rezultati?
Laserska fototerapija je novost v svetu in pri nas. Metoda je primerna za zdravljenje začetne stopnje stresne urinske inkontinence in odpravljanje sindroma ohlapnosti nožnice. Laser v nožnici deluje na kolagen. To je beljakovina oziroma snov, ki skrbi za čvrstost mišic.

Z laserskim segrevanjem dosegamo, da tkivo prične ponovno tvoriti kolagen, ta pa potem pokrči in skrajša mišico za tudi do dve tretjine njene dolžine. Ne le da ta kolagen po posegu ostane tam, ampak se po končanem posegu tudi tvori na novo. Čvrstejše in bolj elastično vezivno tkivo nožnice je boljša opora sečnici in sečnemu mehurju.
Gre za razmeroma enostaven nenevaren ambulantni poseg. Bolečin skoraj ni, zato uporaba anastezije ni potrebna. Postopek je podoben kot pri vaginalni ultrazvočni preiskavi, traja 15 do 20 minut. Nezaželenih učinkov pri tem posegu skoraj ni. Najbolj zaželeni stranski učinek je izboljšanje kakovosti spolnih odnosov tako za moškega kot za žensko.

Kaj bi bil vaš napotek, priporočilo vsem, ki so se znašli v stiski in ne vedo, kako bi rešili to zdravstveno nevšečnost?
Kljub pogostnosti težav zaradi stresne urinske inkontinence še vedno veliko žensk ne poišče ustreznega zdravljenja. Le 15 odstotkov žensk s težavami naj bi poiskalo zdravniško pomoč.

Pri mlajših ženskah je problem, saj mislijo, da se bodo težave z leti in vadbo zmanjšale. Vendar se težave stopnjujejo in ženske poiščejo pomoč v poznih stopnjah inkontinence, ko pa z zdravljenjem nismo več tako uspešni. Zato je pomembno, da se o težavi čim prej spregovori in poišče ustrezno zdravniško pomoč.

Piše: Polona Krušec