Zaščiteni v naravi

14. 06. 2013
0 Komentarjev

Na vprašanja o boleznih, ki jih prenašajo klopi, je odgovorila asist. mag. Jana Rejc Marko, dr. med., z oddeleka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor.

Spomladi in poleti, ko smo več v naravi, nas lahko doleti pik klopa, ki prenaša povzročitelje
številnih bolezni. Katere so to? Kaj priporočate za zaščito?

V našem okolju so najpomembnejše bolezni, ki jih prenašajo klopi, lymska borelioza, klopni meningoencefalitis in erlihioza.
Pri sprehodih v naravi se izogibajmo grmičevju in visoki travi, nosimo svetla oblačila, saj klopa tako hitreje opazimo. Priporočljiva so oblačila, pri katerih je pokrite čim več kože (dolge hlače,škornji, pokrivalo). Uporabljamo repelente, ki z vonjem odganjajo klope, nanesemo jih zlasti na obleko in čim manj na kožo. Po vrnitvi iz narave natančno pregledamo telo, se oprhamo inumijemo glavo. Oblačila dobro skrtačimo, če so pralna, jih operemo.

Kdaj izbruhnejo simptomi bolezni in kakšni so? So lahko zamiki od pika do izbruha
simptomov tudi zelo dolgi?

Lymska borelioza se pojavlja z različnimi kliničnimi slikami. Navadno se začne z značilnimi spremembami na koži. Na mestu vboda klopa se lahko po nekaj tednih pojavi značilna rdečina, ki se širi navzven, v sredini bledi in dobi obliko obroča – erythema migrans. Bolezen se lahko pozneje (po več mesecih) izrazi kot prizadetost srca in živčevja, še pozneje lahko pride do prizadetosti sklepov.

Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavijo utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, pozneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt (v enem do dveh odstotkih).

Erlihioza je bakterijska bolezen, katere prenašalci so prav tako klopi. Čas od okužbe do prvih znakov bolezni traja 7 do 10 dni, bolezen pa se kaže z vročino, glavobolom, mrzlico, bolečinami v mišicah in sklepih ter slabostjo. Možen je kožni izpuščaj.

Kako klopa pravilno odstranimo in koliko časa naj torej pozorneje opazujemo predel na
mestu vboda in ne nazadnje svoje počutje, da bi lahko pravočasno prepoznali okužbo?

Čim hitreje klopa opazimo in pravilno odstranimo, manjša je možnost okužbe. Klopa primemo s pinceto čim bliže koži, ga previdno zavrtimo in izvlečemo. Pred odstranitvijo ga ni priporočljivo zadušiti z nanašanjem olja ali drugih pripravkov (laki, kreme), saj s tem povečamo možnost prenosa okužbe. Po odstranitvi klopa vbodno mesto umijemo z milom intoplo vodo ali ga razkužimo. Klopa ne zmečkamo, temveč ga odvržemo v odpadke. Mestovboda opazujemo vsaj mesec dni zaradi morebitnega pojava značilne borelijske kožne spremembe – rdečine, ki se širi tj. erythema migrans.

Kakšna je obolelost – ali število obolelih primerov narašča in kako je letos?

V Sloveniji je borelioza najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Od leta 1986, odkar je prijava te bolezni pri nas obvezna, opažamo (med drugim tudi zaradi večje pozornosti zdravnikov) vedno večje število bolnikov.
Letno v Sloveniji zboli za boreliozo od 2467 do 6304 oseb, povprečna incidenca bolezni je v zadnjih petih letih znašala 236,2/100.000 prebivalcev. Z virusom klopnega meningoencefalitisa so okuženi klopi v centralnih predelih Slovenije, na Gorenjskem, Štajerskem in Koroškem. Letno število prijav se v zadnjih petih letih giblje od 297 do 304, povprečno 285 prijav. Vsako leto v Sloveniji potrdimo tudi nekaj primerov erlihioze, bakterijske okužbe, ki jo prenaša klop.

Cepljenje. Za koga je primerno, komu ga priporočate?

Na razpolago je le cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu. Proti boreliozi in erlihiozi ga še ni. Cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu je varno in učinkovito. Cepljenje je obvezno za vse, ki so pri delu poklicno izpostavljeni (gozdni delavci, lovci). in priporočljivo za vse osebe od enega leta starosti naprej, ki se gibljejo ali živijo na okuženih območjih te bolezni.

 

Piše: Polona Krušec