Zdravnica odgovarja

15. 02. 2013
0 Komentarjev

Star sem 38 let, zaposlen, imam družino, živimo precej mirno, ustaljeno življenje. Približno mesec nazaj sem med vožnjo v službo nenadoma doživel čudno bolečino v glavi. Nato me je hotelo ‘zamjkati’, vendar zavesti nisem izgubil. Od takrat bolečine, sicer v milejši obliki, niso ponehale.Glavobola do tedaj v življenju sploh nisem poznal, vsaj ne tako intenzivnega.

Glavnina bolečine je bila za levim očesom in se je širila na levo stran čela in podobno nazaj v vrat.  Na tem področju me je pikalo, pojavljali so se valovi intenzivne bolečine, občasno se mi tudi zdi, da me na tem območju mravljinči. Tudi splošno počutje je v času teh ‘napadov’ slabo. Spremlja me tudi vrtoglavica. Zdravnik, ki sem ga obiskal takoj za tem, je dogajanje pripisal stresu. Za zadnje mesece bi sam težko rekel, da sem v stresu, prepričan pa sem zdaj, ker je vse skupaj zelo čudno.

Pravzaprav sem ves ta čas tudi na bolniški. Malo me skrbi, da ni kaj resnega. Kaj menite, kdaj je treba biti pri glavobolih pozoren in kakšne preiskave, četudi jih bom opravil samoplačniško, bi mi priporočali?

Martin

Glavobol je eden izmed najpogostejših simptomov, ki privede paciente v naše ambulante, in skoraj vsak izmed nas ga je že izkusil v takšni

Dr. Tanja Petkovič

ali drugačni obliki. Bolečina v glavi se lahko pojavi kot izoliran simptom ali jo spremljajo drugi simptomi, kot so: slabost, bruhanje, občutljivost za zvok, svetlobo in številni drugi. Ključno za uspešno zdravljenje glavobola je njegovo razumevanje in opredelitev.

Zdravnik mora z natančnim pregledom in s pogovorom z bolnikom ugotoviti, za katero vrsto glavobola pri posamezniku gre. Pri tem si lahko pomaga tudi s posebnimi vprašalniki. V grobem glavobole delimo na primarne in sekundarne ter nevralgije možganskih živcev. V prvo skupino, torej glavobole primarnega tipa, sodita najpogostejša – glavobol tenzijskega tipa in migrena.

Sekundarni glavoboli pa so vedno posledica nekaterih drugih bolezenskih procesov, kot so npr. tumorji, žilne malformacije, previsok tlak, vnetje možganskih open itd. Za opredelitev vašega glavobola imam premalo podatkov.

Svetovala pa bi vam pregled pri nevrologu, ki bo z usmerjenimi vprašanji in natančnim nevrološkim pregledom opredelil vašo vrsto glavobola. Šele takrat ga boste lahko pričeli pravilno zdraviti. Pravilna opredelitev in zdravljenje pa sta ključna, da glavobol ne preide v kronično obliko, ki jo je teže zdraviti in odpraviti.

Vprašanja za zdravnico lahko pošljete na
urednistvo@beremzivljenje.si.