Življenje v avtu, 2. del

15. 02. 2013
0 Komentarjev


Ko človek klepeta z Branetom Küzmičem
, ga mika, da bi se odpravil z njim na štiri kolesa in srkal znanje, ki ga ima o varnosti in avtomobilih. To je dobra naložba – ‘znati’ biti varen na cesti. Pomeni (za)ščititi svoje življenje in življenja drugih.

Seveda je bil najin klepet spet malo bolj ‘žensko’ obarvan in sem ga mogoče s kakšnim vprašanjem malo presenetila (nalašč!), a me je hitro potolažil, sploh ko sem se pošalila z večnim mitom. Pravzaprav s stereotipom, ki pravi, da smo ženske slabše voznice kot moški. Nasmehne se in pravi, da on sposobnosti vožnje ne pripisuje spolu.

Po njegovih izkušnjah vaditelja varne vožnje v Centru varne vožnje ZŠAM Celje meni, da smo ženske morda celo bolj premišljene voznice. “Ženske imate materinski čut, občutek samoohranitve in tudi v podzavesti posedujete vedenje, da se lahko hitro kaj pripeti. Zato ste malce počasnejše, manj impulzivne v prometu, za razliko od nas, moških, ki imamo željo po dokazovanju in hitrosti,” pove.

Tudi sicer imajo med tečajniki približno toliko žensk kot moških. Tudi starostne skupine, ki prihajajo ‘po znanje’, so različne.

Tečaje sicer priporoča vsem, predvsem tudi petdeset- in šestdesetletnikom. To so tiste generacije voznikov, ki so, kar se tehnologije v avtomobilih tiče, doživele velik preskok. Nove avtomobile odlikujejo novi tehnološki sistemi za večjo varnost in udobje, vendar če jih ne znamo uporabljati, nam kaj malo koristijo. Z novimi prijemi pri izdelavi in funkcionalnosti jeklenega konjička se je spremenil tudi način vožnje. “Le s pravilnim rokovanjem bo ta elektronika pomagala, sicer ne. Tudi to je varnost,” pove Küzmič.

Naložba v trening varne vožnje je gotovo naložba za življenje. Razlika med nevarnim in varnim življenjem in njegovo ogroženostjo je lahko samo desetinka sekunde, kar so preusmerjen pogled, pritegnjena pozornost na telefon, radio, okolico ali nezmožnost pravilno ukrepati ob izrednih razmerah, dogodkih na cestišču.

Skozi različne programe varne vožnje je sicer ekipa šestih inštruktorjev pospremila že 27.000 voznikov. To število je tudi pravilen odgovor na nagradno vprašanje iz prejšnje revije, ko nas je zanimalo, koliko šoferjev se je na različnih tečajih varne vožnje že zvrstilo v dvajsetih letih njihovega delovanja. Izmed vseh pravilnih odgovorov smo izžrebali prejemnico bona za začetni tečaj varne vožnje. To je: Vlasta Turšič iz Ljubljane.

Brane ob zaključku še pove, da se jim je vsa ta leta oglašalo veliko nekdanjih tečajnikov in pripovedovalo neverjetne zgodbe iz prometa, ki bi se brez znanja veščin varne vožnje lahko zelo tragično končale. In to je tisto, še pove Brane Küzmič, kar poplača vsak trud – vsako uro in minuto, preživeto na poligonu.
Na štiri kolesa se spet zapeljemo v naslednji številki. Dotlej pa varno vozite in odgovarjajte na novo nagradno vprašanje za še en bon ZAČETNEGA TRENIGA VARNE VOŽNJE pri ekipi Braneta Küzmiča, na poligonu v Ljubečni pri Celju. Več informacij o tem in ostalih tečajih najdete na www.kuzmic.si.

NOVO NAGRADNO VPRAŠANJE:

Odgovorite na spodnje vprašanje in se potegujte za poseben bon, ki vas, če boste izmed vseh prispelih odgovorov izžrebani prav vi, pripelje do udeležbe na ZAČETNEM TRENINGU VARNE VOŽNJE v Centru varne vožnje ZŠAM Celje, ki ga najdete v Ljubečni pri Celju.

Nagradno vprašanje:
Navedite kraj, v katerem je poligon varne vožnje?

Odgovore, ki jih dopolnite s svojim naslovom in telefonsko številko, pošljite na:
Revija Življenje, Savska cesta 5, 1000 Ljubljana
ali na urednistvo@beremzivljenje.si,
in sicer do 15. marca 2013.

Nagrajenec bo objavljen v naslednji številki revije Življenje.

 

Piše: Polona Krušec